MET ATELIER DEUX GEEFT JOLIEN TROUWKLEDIJ EEN TWEEDE LEVEN

Atelier Deux, met dat concept wil onderneemster Jolien Comeyne de bruggelingen uitdagen op een andere manier te kijken naar een van de mooiste dagen in het leven, de trouwdag! Velen onder ons dromen ervan een prachtig feest te geven als teken van hun liefde, en hun gasten een onvergetelijke dag te bezorgen. Als bruid wil je er die dag natuurlijk op je best uitzien en daarbij is een trouwjurk essentieel. Maar laat daar nu net het schoentje wringen. Want niet alleen hangt er aan zo’n prachtige jurk een stevig prijskaartje vast, duurzaam is het evenmin. Meestal is de jurk na de trouw een leven lang in de kast beschoren. Daar heeft Atelier deux een antwoord op! Het is hun missie trouwjurken een tweede leven te geven, en zo een meer duurzame mindset te creëren op het vlak van trouwen. BLVRD ging op gesprek met de oprichtster van het project en vroeg haar de (trouw)kleren van het lijf.


Hoe ben je op het idee gekomen om trouwjurken een tweede leven te geven?

Jolien: “Het is een cliché, maar zoals vele kleine meisjes was ik van jongs af aan geïntrigeerd door die mooie witte jurk in mama’s kast. M’n mama vond het zonde dat die schone jurk daar maar lag, en gaf hem daarom aan ons ‘om te spelen’. Zo werd ik van jongs af aan geconfronteerd met het probleem van de trouwjurk als zijnde een eendagsvlieg.

Fast forward naar 20 jaar later. Het milieu en de bijhorende problematieken zijn een hot issue deze dagen. Als je weet hoe belastend kledingproductie is voor het milieu, en ook welk prijskaartje er vasthangt aan zo’n trouwjurk, dan prikkelt het gewoon om een duurzaam alternatief te bedenken. Zo ontstond Atelier Deux.”


Waarvoor staat Atelier Deux?

“Atelier Deux staat voor het feit dat trouwjurken véél te mooi zijn om na amper een dag in een hoekje van de kast te belanden. ‘Deux’ staat dus voor het tweede leven dat we willen geven aan veel te mooie trouwjurken. Daarnaast staat ‘deux’ natuurlijk symbool voor de liefde. In de praktijk is Atelier Deux uitgegroeid tot een online platform, waar vrouwen hun trouwjurk kunnen adverteren voor een publiek van gelijkgezinde, eco minded vrouwen.”

DSC 0388 verkleind

Merk je dat het concept aanslaat?

“Atelier Deux is een jong concept dat begin zomer 2020 life is gegaan. Toch staat er al een bescheiden, mooie collectie van jurken online, die we alleen maar willen uitbreiden! Het is een nieuw concept, dat in Brugge nog verder verspreid moet worden. Hoe meer mensen het kennen, hoe groter de kans dat jouw jurk bij iemand in de smaak valt en je iemand gelukkig kunt maken. Dus ‘k zou zeggen: spread the word en volg @atelierdeux.be op social media.”

“Daarnaast heb ik nog een nieuwtje: vanaf september 2020 kun je op atelierdeux.be ook je suite- of galakledij verkopen, want ook dat is natuurlijk mooie en dure kledij die je vaak niet meer dan 1 of 2 keer draagt. Dus waarom niet die feestgangers de mogelijkheid geven hun galajurk een tweede leven te geven? Ook mannen die hun kostuum niet meer dragen, zijn uiteraard welkom. Kortom, Atelier Deux is een platform voor iedereen met een duurzame mindset.”

Favoriet samen 7 verkleind

Je biedt niet alleen trouwjurken aan, maar je bent ook make-up artist.

“Dat klopt! Met Atelier Deux wil ik vrouwen laten stralen, niet enkel in hun jurk maar ook met duurzame make-up. Zo is Atelier Jolie ontstaan, mijn Make-Up & Hair studio. Van kinds af aan ben ik graag creatief bezig. Zo ging ik van mijn 8 tot mijn 18 jaar naar de Academie voor Schone Kunsten in Brugge. In 2019, na een rondreis in Spanje, besloot ik om mijn kinderdroom als Make-Up Artist waar te maken en startte ik met een intensieve opleiding. Tekenen, bodypainting, creatieve ontwerpen, noem maar op. Dankzij de uitgebreide training en vele proeven kon ik me het afgelopen jaar professioneel bijscholen.”


Een trouw plannen is in deze coronatijden niet eenvoudig. Hoe speel je daarop in?

“Het is een vraag waar ik me ook het hoofd over heb zitten breken. Corona sloeg voor iedereen in als een bom en voor trouwers natuurlijk des te meer. Die mensen zagen hun droom letterlijk in het water vallen. Héél veel trouwfeesten werden dan ook verplaatst naar 2021. Voor een bruidszaak in opstart was dat natuurlijk niet evident. Maar, de coronacrisis brengt ook heel wat creativiteit naar boven en pushte me om op een inventieve manier met deze situatie om te gaan. Ook in mijn omgeving zag ik heel wat ondernemers die creatieve oplossingen bedachten, als beginnend ondernemer werkt dat aanstekelijk en inspirerend.”

“Omdat we met Atelier Deux onze klanten - in eerste instantie koppels met trouwplannen - maximaal willen ondersteunen, en velen hun trouw tot vervelens toe opnieuw moesten plannen, borrelde al snel het idee om een extra dienst aan te bieden, die van Wedding Planner. Nog maar net heb ik besloten om de sprong te wagen en ben ik gestart met de opleiding Event (en specifiek Wedding) Planning. Je hoort de primeur al komen, vanaf 2021 zullen mensen ook een beroep kunnen doen op Atelier Deux voor hun Wedding Planning. In et begin zal het een zoektocht zijn om te zien hoe we alles kunnen combineren, want blijkbaar is er best een groot tekort aan weddingplanners in regio Brugge. We ontvingen zelfs al enkele eerste aanvragen.”

Fun 2 verkleind

Hoe ziet de perfecte eco wedding eruit voor jou?

“Ik ben absoluut fan van trouwfeesten die buiten plaatsvinden op een romantische, groene locatie en in bohémian stijl. Denk aan wit-beige zeteltjes en tapijten, vol met kleurrijke kussens, bloemen, kaarsen, …. De bohémian sfeer straalt zoveel warmte en gezelligheid uit. Kortom, het ideale decor voor een héérlijke namiddag met vrienden en familie. Naast de nodige bohémian vibes, besteed ik uiteraard graag aandacht aan duurzame materialen. Zo zal je mij nooit plastic of wegwerpmaterialen zien gebruiken. Ik verkies steevast kwalitatieve decoratiestukken en servies met het oog op duurzaam gebruik. Last but not least, kan ook de menukeuze van ecologische keuzes getuigen. Het liefst van al werk ik namelijk met lokale producten. Niets gaat boven verse producten van bij de boer om de hoek. Een andere duurzame voedselkeuze waarmee ik graag werk is bv. door vegan hapjes voor te stellen of een volledig vegan menu. Daar kan zeker voor gezorgd worden! Natuurlijk is het de bedoeling om samen te zoeken naar een goede balans zodat iedereen tevreden is met het menu, ook de ‘klassieke’ eters onder ons.”


Heb je er bewust voor gekozen om Brugge als thuisbasis te nemen?

“Brugge is de stad van mijn hart. Ik ben er opgegroeid; de kleinschaligheid en gezelligheid van Brugge maken dat ik me er als een vis in het water voel. Dat kan een andere stad niet zo snel evenaren. Dus ja, het was eigenlijk een heel bewuste keuze om hier met Atelier Deux van start te gaan. Brugge ken ik ook op mijn duim, dus wie weet komt dat nog van pas bij het zoeken naar de perfecte locatie voor mijn bruidspaar.”

Trouwjurken zijn veel te mooi om na amper een dag in een hoekje van de kast te belanden.

- Jolien

Hoe zie je Atelier Deux groeien de komende jaren?

“Met al het nieuws dat er binnenkort aankomt, staat er even genoeg op de planning. Ik wil in de eerste plaats vooral groeien als online platform, zodat mensen ook daadwerkelijk de weg vinden naar de site van Atelier Deux wanneer ze beslissen om hun trouwjurk te verkopen of wanneer ze zelf een trouwjurk een tweede leven willen geven. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Dat moet gewoon groeien en bloeien. Daarnaast hoop ik met de Wedding Planning service prachtige trouwfeesten te organiseren met heerlijke vibes. Want daar draait het tenslotte toch allemaal om; twee mensen die hun liefde vieren in het bijzijn van vrienden van familie.”


Tot slot, ben je al getrouwd of zou je zelf graag trouwen?

“Yes, I do!"


Interesse? Ga dan naar zeker eens naar de website van Atelier Deux!

Tekst: Jolien Van Acker. Foto's: Ming Li.
Uit BLVRD Magazine editie #18.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.