Kyoshi

Deze maand kan je naar aanleiding van Internationale Vrouwendag de fototentoonstelling ‘Kyoshi’ (Japans voor ‘puur’) meepikken in Hoofdbibliotheek Biekorf. Eenentwintig niet-professionele modellen poseerden voor de lens van fotografe Femke Den Hollander. Ze tonen dat hun lijf in alle imperfectie toch perfect is. “Ik ben mooi zoals ik ben,” is de boodschap die eruit spreekt. Femke schreef haar ervaring uit en wij mogen meelezen.

I could never make it in your house

You could never make it in mine

Even if we were both well meant and

High born in another time

Just like a circle 'round the sun

Just like a circle 'round the sun

Where my song has just begun

Just like a circle 'round the sun

- Elyse Weinberg - ‘Houses’

“Aan alle meisjes en vrouwen die aan KIYOSHI hebben meegewerkt.

Ik weet niet wie van ons meer verlegen was. Jij, als onervaren model, of ik, als onervaren modellenfotograaf. Ik kende jou niet op voorhand. Je kwam omdat je op de oproep van KIYOSHI gereageerd had. Je kwam met helemaal jezelf en een paar extra outfits. Puur en onbevangen: ‘Doe met mij wat je wilt, jij bent de fotograaf.’ Ik stelde mijzelf en het project kort voor. Jij vertelde je verhaal. Zonder dat ik ernaar moest vragen.

Daarna zochten we en probeerden we. Ik wou dat je een mooie foto van jezelf zou hebben. Je kwetsbaarheid of trauma mocht een deel zijn van het beeld. Maar vooral - en dat vond ik belangrijk - ook maar een deel van jou. Je bent je littekens of je trauma niet. Zij zijn een deel(tje) van jou. En jij bent jou, een vrouw, met je voornemens, een toekomst, een beroep, een opleiding, een geschiedenis, herinneringen, realisaties, intuïtie, wensen, verlangens, capaciteiten en ervaring, verantwoordelijkheden, je eigenheden, een toffe lach, een vrouwelijkheid van jezelf en alleen van jezelf… In de korte tijd die we met elkaar doorbrachten, ontdekte ik je trots en je fierheid. Vanzelf. Het kwam snel bovendrijven. Wij, vrouwen, zijn over het algemeen te bescheiden over wie we zijn en wat we doen. We zijn prachtig, sterk, we verdragen veel, we dragen veel en we verzetten bergen werk. Meestal eerst voor anderen en als er tijd overblijft, ook voor onszelf.

Femke Den Hollander

Ik hoop dat ik het er goed vanaf gebracht heb. Ik hoop dat je blij bent met je foto. Ik had het helemaal niet verwacht dat ik zo meegevoerd zou worden door je verhaal. Ik heb doorheen mijn loopbaan als sociaal werker en fotograaf al heel veel verhalen gehoord. Maar ik word het nooit gewoon. En dat is misschien ook maar gewoon goed. Er zijn geen twee dezelfde verhalen. Iedereen die ik dicht bij mij heb en die iets aan mij vertelt of toevertrouwt, wil ik omhelzen. Veel troost kan ik misschien niet geven. Maar dat moment van ons klein contact… ik hoop dat ik daarmee iets gaf aan jou zoals ikzelf ook iets kreeg van jou.

We kennen elkaars huis niet, maar we draaiden even rond elkaars zon. Dankjewel.

‘Kyoshi’ is een project van vzw Wieder en Viva-svv West-Vlaanderen met de steun van Vrijuit en Brugge Dialoogstad. De tentoonstelling is te zien van 25 februari tot en met 12 maart in Hoofdbibliotheek Biekorf, op de eerste verdieping.

Beeld: Femke Den Hollander
Uit BLVRD Magazine editie #26

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.