KAAP kaapt de voormalige Van Marcke-site

KAAP, het kunstencentrum voor muziek, podium, literatuur en beeldende kunst heeft zijn vaste werkvloer in de Groenplaats, waar verschillende artiesten regelmatig langskomen voor opnames, residenties of voorstellingen. Zoals overal, gooide ook bij hen the rona roet in het eten, maar bij KAAP laten ze zich niet kennen. Ze slaan hun tenten op in de voormalige site Van Marcke. Residenten zullen er opnemen, creëren en indien mogelijk presenteren voor het gebouw definitief tegen de vlakte gaat. Merel en Melopee geven ons wat meer duiding.

Merel: “Begin april gaan de gebouwen op de oude site Van Marcke tegen de vlakte en wij kregen de kans om die ruimtes tijdens de maanden januari tot maart nog te benutten. Allereerst, het is niet de bedoeling om onze programmatie zomaar te verhuizen van de ene plek naar de andere, we willen de site echt verklanken. We hebben daarvoor artiesten uitgenodigd die op en met de site zelf willen werken. Verschillende artiesten die in onze vaste stek in de Groenplaats voor het label actief zijn, vinden het net interessant om eens niét in een studio te werken, maar hun geluid willen laten vibreren binnenin een niet zo evidente geluidsplek. De akoestiek is er blijkbaar fantastisch om platen op te nemen, dus het is op zich al een meerwaarde dat we deze ruimte nu aan bepaalde artiesten kunnen uitlenen.”

Melopee: “We hadden een programma die we in februari gingen uitzetten, maar helaas zijn de maatregelen ons nog steeds niet gunstig, dus we laten het programma die we voorzien hadden eigenlijk gewoon doorgaan, maar dan zonder publiek. We willen daarmee aantonen dat we de handdoek niet in de ring gooien maar dat we op alternatieve manieren cultuur laten ademen.”

“We willen vooral die site niet verloren laten gaan omdat er geen publiek mag zijn. We krijgen hier drie maanden een speelterrein die we anders niet zouden hebben, dus we willen de ruimte zo goed mogelijk benutten. We hebben voor deze periode ook verschillende artiesten geboekt waar we doorgaans niet mee zouden samenwerken, dus het is sowieso verruimend.”

Images1 persgroep net

Enkele namen

Melopee: “Nathan Daems, een muzikant die actief is in verschillende bands en als soloartiest, gelooft dat werken in deze ruimte zijn universum zal verrijken. Bert Cools gaat er ook een opname doen, hij heeft echt de verbeelding: ‘Dat is een pand dat gaat verdwijnen, buiten coronatijden zou dat een plek zijn waar we voor een laatste keer nog een hevige party zouden geven, ik wil die ruimte nog eens goed laten daveren.’ Hij richt anders zeer intieme concerten in, maar wil deze keer bij zijn solo net megaveel speakers ophangen om dat te doen botsen met de ruimte.”

Merel: “NOON, een jong theatercollectief, kwam een tijd geleden naar ons omdat ze voelen dat KAAP meer bezig wil zijn in de stad of op andere plekken dan alleen maar de typische presentatieplekken voor concerten of podium. Zij gaan resideren bij ons en willen een onderzoek voeren naar het publiek en de ruimte: in plaats van telkens een aangepaste scenografie te bouwen, misschien eerder omgekeerd werken en de scenografie laten bepalen door de plek of ruimte waarin het gepresenteerd wordt. Ze gaan vooral de ruimte en zijn naaktheid of kaalheid niet wegsteken. Eerder werken naar de vraag: ‘Wat gebeurt er met een artistiek werk door specifiek in dié ruimte te kruipen in plaats van omgekeerd?’

“Ook Alan Van Rompuy en Dounia Mahammed verlengen - door Corona - hun residentie bij ons, waar wij natuurlijk heel blij mee zijn (lacht). Zij zijn een Antwerpse muzikant en theatermaakster die heel hard bezig zijn met de verhouding tussen woord en klank. Klank is een abstract gegeven, maar vanaf je er een woord opplakt, krijgt het door dat woord betekenis. Dounia speelt daar sowieso veel mee, als je naar haar teksten luistert, luister je soms naar een vorm en niet meer naar de betekenis van de woorden, maar het wordt wel elke keer iets prachtigs. Ze kan ongelofelijk mooie bochten maken in haar . Ik vind het heel sterk hoe zij omgaat met taal, hoe een woord in een bepaalde zin iets betekent, maar door het in een andere zin te zetten, het je ergens volledig anders naartoe brengt. Zij zouden hun laatste repetitiemomenten van het project doen in de site, dus het wordt bij ons ‘afgemonteerd’, zoals we dat zeggen.”


Verklanken, verbeelden

Melopee: “Waar we zeker ook mee spelen is de verbeelding in het hoofd van de toeschouwer. We gaan bepaalde activiteiten bewust niet filmen, maar enkel audiostreamen wat er op de site gebeurt, ik denk dan maar aan de opnames van Nathan Daems. We willen de mensen mee transporteren naar de site door te praten vanuit dié plek en vooral de verbeelding laten spreken.

Ook zullen er panelgesprekken doorgaan met artiesten als Elly Van Eeghem, mensen van Het Entrepot en De Tank. Kunstenaar-scenograaf Jozef Wouters brengt in dat kader een boekvoorstelling ... Als het mag dan organiseren we heel graag ook een slow reading club. Het uitgangspunt is dat we niets forceren en zien wat er op ons afkomt. Nu is KAAP en de oude Van Marcke site vooral een creatieplek.”


Bits of Dance

Merel: “We waren tot voor kort zeer optimistisch om in maart nog Bits of Dance te kunnen organiseren. Een festival voor en door makers en waar het publiek nieuw werk kan ontdekken die echt nog in de ontwikkelingsfase zit. Zeg maar de premières van morgen. Intussen is ons wel duidelijk geworden dat we die ook in de schuif zullen moeten stoppen tot een volgend jaar. Gelukkig is er in Brugge iets op til waardoor we dans snel genoeg weer op het programma kunnen zetten…. Maar meer daarover later!

Hou de kanalen van KAAP in de gaten voor concretere info over programmatie en eventuele mogelijkheden met publiek (naarmate de maatregelen het toelaten). In elk geval zal alles te volgen zijn, van op afstand.

Uit BLVRD Magazine editie #20.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.