Journaling met Laura

Weet je nog toen je als kind aan jouw dagboek je diepste geheimen toevertrouwde? Hoe heerlijk was het om de dingen waarmee je zat van je af te schrijven? Hoe zalig het was om een plekje papier te hebben dat je met niemand hoefde te delen?

Het lijkt wel alsof velen met ouder worden de kracht van het schrijven wat uit het oog verloren zijn en dat is ontzettend jammer. Journalen is een veel te waardevolle tool om enkel aan schattige meisjes en verliefde pubers over te laten. Het is een zalige manier om aan zelfzorg te doen en zo grip te krijgen op wat je voelt of waar je naar verlangt.

Journalen komt van het Engelse woord ‘journal’ wat zoveel als dagboek betekent. Journalen is dus schrijven aan jezelf in een boekje. Als je het internet er op naleest zijn er ontelbare manieren om dit te doen, maar uiteindelijk komt elk van die methodes op hetzelfde neer: je maakt bewust tijd om even bij jezelf, je gedachten en gevoelens stil te staan door ze toe te vertrouwen aan het oordeelloze papier.

Je hoeft je trouwens niet eens slecht te voelen om te journalen, al kan het dan zeker en vast troost brengen. Je kunt journaling ook inzetten om je dromen en je doelen heel concreet te maken. Of om terug te kijken en te ontdekken welke gigantische stappen jij de laatste tijd zette. Één tool, tal van mogelijkheden.

Ben je er nog niet helemaal aan uit of dit iets voor jou is of gewoon de zoveelste hipstertrend die vanzelf wel weer verdwijnt? I get it. Dit zouden de voordelen zijn, aan jou om te testen of dat voor jou ook klopt:

Wanneer je over iets nadenkt, dan zweven die gedachten vooral rond in je hoofd. Dit kan soms prettig zijn, maar zo blijven ze ook weinig gestructureerd. Door ze op papier te zetten, worden ze heel concreet en krijg je er grip op. Je kan zo ook nalezen wat er in je hoofd omgaat en dit maakt het een pak makkelijker om er iets mee te doen of om een mogelijke oplossing te bedenken.

Door te schrijven kom je vaak op gedachten of bij inzichten waar je niet toe was gekomen had je ze niet opgeschreven. Zo kan het enorm helpen om je doelen uit te schrijven. Op die manier worden ze heel concreet en kun je jezelf blijven checken of je nog op de juiste weg zit. Accountability, yes!

Door tijd te maken voor jezelf doe je aan zelfzorg en versterk je de band met jezelf. Je leert jezelf beter kennen en je leert luisteren naar je binnenkant. Zo leer je goed voor jezelf te zorgen op moeilijke momenten en sta je daarna veel sterker in je schoenen.

Soms is er niemand bereikbaar om even naar je te luisteren of ben je niet op een plek waar je vrijuit kunt spreken. Op die momenten is journalen een goede oplossing, want het kan letterlijk altijd en overal. Ook even tijdens de middagpauze op het werk of in je gsm terwijl je aan de kassa staat.

Hoe begin je daaraan?

  • Zoek een mooi boekje en een rustige plek en neem een kop warms in de hand. Maak je schrijfmoment gezellig.Uit BLVRD Magazine editie: #33
  • Een goede starter is om vijf dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent en dit een tijdje elke dag te doen. Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk.
  • Zit je hoofd vol? Begin dan te schrijven zonder veel na te denken. Laat je hand het werk doen en ontdek wat er in je hoofd speelt. Laat spelling, grammatica en schoonschrift maar even los. Het gaat vooral over wat het brengt en niet over hoe het eruit ziet.
  • Start je liever ergens concreet? Google dan ‘journaling prompts’ en vind een aanzet om te beginnen schrijven of kies er eentje hieronder.
  • Of kom naar een journaling workshop en ontdek wat journaling voor jou kan betekenen.
Schermafbeelding 2023 03 28 om 14 34 27

Tekst: Laura du Bois.
Uit BLVRD Magazine editie: #33.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.