JONG VOLK X SNIP CHOP HOORAY: SNIP CHOP STORIES

‘Snip Chop Stories’- je tong ligt er mogelijks van in de knoop - is de naam van een heerlijk nieuw project dat door de mensen van Jong Volk beetje per beetje op ons losgelaten wordt. Voor de videoreeks werken ze samen met kapster Jytte van Snip Chop Hooray, die de gesprekken in goede banen leidt. Het concept is vrij simpel: jonge Bruggelingen komen over de vloer bij Jytte en terwijl zij hun haren opnieuw piekfijn in orde brengt doen de jongeren er hun verhaal. Bij de één zal dat gaan over de aankondiging van een nieuw project, de ander heeft iets bijzonders meegemaakt maar het kan even goed zijn dat men gewoon iets wil delen met Jytte en de kijkers. Eigenlijk zoals het een echt kapsalon betaamt dus, je komt er voor je haar maar ook voor een goed gesprek. Via de sociale mediakanalen van Jong Volk en Snip Chop Hooray zijn er ondertussen al twee van de twaalf afleveringen uitgebracht.

In Snip Chop Hooray sprak ik met Jytte over het project en haar kapperszaak, want die is op z’n minst typisch te noemen, alleen al door de ligging ervan achterin een skateshop.

Wanneer je binnenstapt in haar zaak kom je precies bij Jytte thuis terecht: de zaak hangt er vol persoonlijke foto’s, er staan overal plantjes en ook haar hond is steeds in de buurt. Dat allemaal en het charisma en sappig Brugse accent van Jytte doen je er je meteen op je gemak voelen.


Hallo Jytte! Elk meisje droomt er wel eens van om kapster te worden. Is dit voor jou ook een kinderdroom dat werkelijkheid is geworden?

Eigenlijk wilde ik geen kapster worden! Ik wilde eigenlijk niks worden… of misschien wel een prinses! Toch kreeg ik de kappersmicrobe te pakken van zodra ik met de opleiding begon. Maar het stond toen al vast dat ik geen gewone doorsnee kapster wilde worden, dat zou Jytte niet zijn. Ik wilde de kapster worden die ik zelf gewoon altijd wou hebben als kapper.

Snip chop stories 2

Je bent dan eindelijk afgestudeerd en het avontuur staat voor de deur. Wilde je meteen een eigen zaak starten zodat je je stempel er kon doordrukken?

Ik wilde eerst heel graag van alles wat proeven dus er zijn heel wat verschillende salons de revue gepasseerd: van een salon aan zee naar een dorpssalon of een groot populair salon in het centrum van de stad. Ik wou het allemaal gezien hebben en ervaring opdoen om te weten wat ik echt exact wilde en niet wilde in mijn eigen salon. Mijn passie heb ik volledig gevonden in het kleuren trouwens! Geef me een hoofdje dat gekleurd moet worden en ik maak er iets van.


Een eigen zaak vraagt ook een eigen naam. Snip Chop Hooray ligt volledig in de lijn van de Jytte die ik nu aan het leren kennen ben.

Ja, een goede naam is superbelangrijk! Een naam kiezen is niet gemakkelijk, het mag ook niet ordinair zijn. “Kapsalon Jytte” zou ook echt niks voor mij zijn, in mijn ogen is dat ook niet catchy genoeg en paste dat niet bij de zaak die ik voor ogen had. Het moest iets aantrekkelijks zijn, iets dat als je het tegenkomt op sociale media bijvoorbeeld het je triggert om verder te klikken om te weten te komen wat het is.

Uiteindelijk heb ik dan wat zitten brainstormen met mijn zussen en na lang overleg zijn we dan op de naam “Snip Chop Hooray” gekomen, iets dat volledig bij mij en de zaak past. Als je dat ergens ziet staan, dan wil je daar precies op verder klikken omdat je benieuwd bent naar wat het juist is, wat er achter zit.

Daarnaast ben ik een grote hiphopfan en dat trek ik een beetje door in de zaak. Één van m’n zussen had bijvoorbeeld een afbeelding gevonden waarop stond “I’ve got 99 bobbypins, but I can’t find one” naar het liedje “I’ve got 99 problems but a bitch ain’t one” van Jay-Z. Ik vond die quote geniaal en dan zijn we daarop verder doorgegaan. Zo is de catchphrase van de geschenkbonnen van het salon “Can I snip it” naar het nummer “Can I kick it” van A Tribe Called Quest en dan zijn we uiteindelijk op de naam gekomen door Naughty By Nature’s liedje “Hip Hop Hooray” dat we omdoopten tot “Snip Chop Hooray”. Heb ik al gezegd dat ik fan ben van hiphop?!

Eigenlijk is het erg simpel: je komt bij mij binnen en de bedoeling is dat ik je snip en chop daarna ben je zo content met je haar, dus HOORAY!

Met jytte 1

Snip Chop Hooray ligt verscholen in skateshop ‘The Fat Flamingo’, hoe kom je tot die locatie?

Mas de Keer, een vriend van mij, wilde doodgraag een skateshop beginnen. Hij had het pand gevonden en had nog een grote ruimte achteraan vrij. Toen kwam hij op het idee het kapsalon misschien daar te beginnen.

Het is een leuke manier omdat we elkaar zo ook wat klanten doorgeven. De mensen die langskomen in de skateshop weten ondertussen wel al dat er een kapperszaak achteraan in de winkel is waar ze heen kunnen gaan en omgekeerd moeten mijn klanten altijd door de skateshop om tot bij mij te komen. Veel mensen gaan niet zomaar een skateshop binnen, vooral omdat ze denken dat als ze niet skaten ze er niks te zoeken hebben of niks zullen vinden, maar niets is minder waar in The Fat Flamingo!

Doordat het achterin ligt valt de zaak ook niet meteen op, maar iedereen is welkom! Ik leef vooral van mond-tot-mondreclame, de mensen die nu komen, komen omdat ze willen dat ik hun haar doe en niet iemand anders. Ik heb geen ambitie om mijn zaak ooit uit te breiden of om met personeel te werken. Mocht ik te veel out there zijn, dan zou ik dat nooit kunnen volhouden.


Er hangt een heel ontspannen sfeer in het kapsalon, je komt er precies echt in je woonkamer terecht. Er hangen foto’s er staan enkele levende en minder levende planten en je hond is ook steeds van de partij. Is dat hoe een kapsalon er voor jou moest uitzien?

Ikzelf sta bijvoorbeeld niet echt te springen als ik naar de kapper moet: het lange wachten, je moet uren naar jezelf staren in een te grote spiegel, dan die geforceerde gesprekken met de kapper of kapster en het niet altijd durven vragen of zeggen wat je echt wil, laat staan het uitgelegd krijgen.... Daarom probeer ik het bij mij gewoon voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken, hen te laten zijn wie ze willen zijn! Ik ben in mijn kapsalon 100% mezelf en ik probeer er echt voor te zorgen dat hier ook iedereen zichzelf kan zijn.

Schermafbeelding 2021 07 15 om 09 26 14

Bij mij kom je gewoon binnen in mijn soort van living en ik werk één op één, dus je zit niet tussen verschillende mensen die je er misschien liever niet bij wil hebben. Je kan er vertellen wat je wil of als je liever gewoon wat wil zwijgen en genieten dan zwijg ik en als ik merk dat de klant net meer ontspant als ik babbel of luister, dan doe ik het precies zo. Ik wil echt dat iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Oh, en bij mij krijg je een spiegeltje voor als je dat echt wil, maar je moet hier echt geen uren naar jezelf staren. Kortom, alles wat ik zelf niet leuk vind bij de kapper krijg je bij mij ook niet!

Snip Chop Hooray is dus duidelijk een representatie van Jytte.

Haha dat klopt wel ja! Ik ben geen typische kapster, ik weet hoe ik moet werken als een ‘echte’ kapster, maar ik loop er graag de kantjes van af. Het niet-typische zou je wel een beetje mijn trademark kunnen noemen.

Samen met Jong Volk zijn jullie nu bezig met de opnames voor de videoreeks “Snip Chop Stories”. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Jong Volk heeft ooit een reportage gemaakt van mijn nichtje Ninalotte Roose. Voor de reportage van de “Young Ones” moest Ninalotte tonen wat haar aanspreekt in Brugge en mijn salon behoorde tot één van haar favoriete plekjes. Zo is het balletje aan het rollen geraakt.

Schermafbeelding 2021 07 15 om 09 23 41

Kende je de gasten die je in je stoel ging ontvangen?

Nee! Jong volk heeft een selectie gemaakt van verschillende personen met een verhaal of een aankondiging. Hoe minder ik ze kende, hoe meer dingen ik hen kon vragen en hoe spontaner de interviews waren.


Hoe ervaarde je de gesprekken? Zijn er buitengewone metamorfoses gebeurd in de kappersstoel?

Ik vond het echt zeer interessant, we hebben superleuke gasten over de vloer gehad! Ik kan nog niet heel veel verklappen want een hoop videogesprekken moeten nog gereleaset worden maar Juno is me absoluut bijgebleven omdat ze echt wel iets te vertellen had en Neil is dan weer gewoon Neil, zijn eigen persoontje, daar houd ik zo hard van! En zoals gezegd, de rest is spannend afwachten! Juno heeft trouwens een gigantisch stuk van haar haar laten knippen! Verder dan knippen konden we voor de reeks niet echt doen, want zo’n kleuring of balayage neemt al snel twee of drie uur in beslag (u weze gewaarschuwd!) en daarvoor hadden we helaas niet genoeg ‘zendtijd’.


Check alle snip chop stories hier!

Uit BLVRD Magazine editie #23.
Tekst: Emma De Coninck.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.