JONG CREATIEF VOLK UIT HET LAB ZORGT VOOR VISUELE SHOW MET GO MARCH

Net zoals exact een jaar geleden is het vandaag nog steeds onmogelijk om festivals op de reguliere manier te organiseren. Zo dienen organisatoren nog altijd out of the box te denken en zo dacht ook MOOOV over een alternatief: het online MOOOV filmfestival. Het festival geniet van een schitterend programma met onder andere lezingen over een meer gelijke filmindustrie, films van over de hele wereld en ook de livestream album release van Go March. Voor die livestream werden er vooraf visuals gemaakt door Rodrigo Fraga, Andres Vandepitte, Timothy Verlinde en Theo Collie onder het toeziende oog van Viktor Van Hoof van Het Lab. Over die visuals en livestream interviewden we de jonge kunstenaars.

MOOOV festival wou iets meer dan just a livestream, vertellen de kunstenaars ons. Ze wilden iets visueel om een er een echte show van te maken. Zo kwamen ze bij het Lab in het Entrepot uit.

Naast een printlab en audiolab in wording is één van de pijlers van het lab ook het visuele. MOOOV vroeg het Lab om de livestream te capteren én ook de visuals te vervullen. Aangezien de missie van het Lab jong talent en lokale kunstenaars betrekken is, kwamen ze bij Rodrigo, Andres, Timothy en Theo uit.

Samen maakten ze visuals om over de livestream te gaan plaatsen. Zo zette Theo alles waar hij beslag op kon leggen onder een camera om zo beelden te verkrijgen. Er werd bijzonder experimenteel gewerkt. Rodrigo maakte dan weer visuals door zijn werk in laagjes over elkaar te leggen en zo tot abstracte vormen te komen. Theo experimenteerde ook met inkt op allerlei soorten papier, zelfs wc-papier. Ten slotte creëerde Timothy monotypes door op plexiglazen platen inkt te wrijven en die inkt telkens weer te hervormen. Op een bepaald moment ging hij zo te werk dat hij twee platen op elkaar legde en door hiermee te bewegen allerlei bewegende vlekken verkreeg. Experimenteren is de kern van hun productie!

IMG 20210428 184459 816

Het is de eerste keer dat het Lab in zo’n richting koers zette, een eerste keer dat de connectie tussen animatie en beeldende kunst gelegd werd, maar het voelde voor de kunstenaars als een geslaagde proef. De samenwerking verliep vlot na ze beslisten welke richting ze nu eigenlijk uit wilden. Vooral op de tweede productiedag ging het combineren van hun werk vlot. De samenwerking had voor hen als troef dat ze veel van elkaar konden opsteken. Theo vond het bijzonder verrijkend om de kunstenaars animatietechnieken aan te leren en nieuwe inzichten te krijgen van hun werkwijze. Zo zag hij Rodrigo zijn verse tekeningen vernietigen om zo nieuwe vormen te krijgen. In twee dagen kregen ze zo enorm veel materiaal. Timothy omschreef de mindset van het proces mooi als: ‘we doen het zo en we gaan ervoor.’

DSC 2938 verkleind

Ze sloten de fijne babbel af met de gedachte dat het een verademing was om nog eens in een atelier te kunnen werken met andere kunstenaars. Dat het naar meer smaakt, dat het tijd is om terug af te kunnen spreken en dat het nog een beetje langer mocht duren!

Interview door Jan-Willem Declercq. Beelden door Het Lab.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.