internationaal kunstcollectief SEADS bouwt fascinerende sculptuur in het St. Janshospitaal Museum

Vanaf 26 Juni 2021 presenteert het internationale kunstcollectief SEADS in het St. Janshospitaal Museum de recentste versie van hun fascinerende sculptuur Biomodd (BRG13). De monumentale Biomodd (BRG13) sculptuur en het daaraan gekoppelde summer program belooft een van de meeste uitdagende projecten te worden van de komende kunstzomer! Het dynamische SEADS stelt met haar sculptuur en boeiend zomerprogramma belangrijke vragen over de relaties tussen natuur en technologie, over de kunstwereld en via computer hacking nemen zij de bezoeker mee in de geheimen van de vaak obscure computerwereld. SEADS staat letterlijk voor participatie en co-creatie waarbij zij actief samenwerken met een lokale en internationale comunity vanaf eind mei 2021!

Het SEADS collectief verzamelt kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs, ontwerpers, programmeurs en activisten, die samen met lokale deelnemers de nieuwe Biomodd sculptuur en de verwante activiteiten ter plaatse creëren.

Ongeveer 10 jaar geleden werd het collectief opgericht door de Belgische kunstenaar Angelo Vermeulen. Vermeulen is niet enkel kunstenaar, hij is ook bioloog en enorm begaan met ruimtevaart en gaming: zo was hij in 2013 voor de NASA de bemanningscommandant van de Mars-missiesimulatie op Hawaï. Hij zette diverse kunstprojecten op met een aantal deelnemers en verwante kunstenaars of wetenschappers en dit leidde tot het ontstaan van SEADS.

51190386400 176faa6740 o

De naam SEADS staat letterlijk voor ‘Space Ecologies Art and Design’, en deze naam dekt diverse gebieden en onderzoeken waarmee het collectief begaan is. Met de term ‘Space’ wordt niet enkel ‘ruimte’ bedoeld, maar vooral een blik op de toekomst. ‘Ecologies’ reikt verder dan de studie van de samenhang tussen organismen en het milieu. SEADS wijst op de vele uitéénlopende verbanden, de verbindingen en wisselwerkingen van diverse materies en actoren. Verder zijn kunst en design bijzonder belangrijk voor het collectief.

De Biomodd(BRG13) sculptuur is een goed voorbeeld van SEADS werking: het bestaat uit een reeks experimenten, onderzoeken en uitwisselingen die uiteindelijk leiden tot de bouw van een imponerende sculptuur. In Biomodd vermengt SEADS gerecycleerde computers, de zogenaamde e-waste, met levende eco-systemen, zoals planten en algen. Deze fusie leidt tot de meest onvoorziene en hybride kunstvormen. In de sculptuur zorgt de symbiose tussen technologie en ecologie ervoor dat computers bijvoorbeeld aangestuurd kunnen worden door planten of algen.

51190087914 bbe7a09538 o

Uit BLVRD Magazine editie #22.
Tekst: Mathias Debevere. Foto's: Angelo Vermeulen.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.