Het Entrepot: post-lockdown

Het Entrepot is hét Brugse cultuurhuis dat sinds mensenheugenis al bekend staat bij Brugse jongeren. Het is een plaats waar creativiteit centraal staat en waarvoor ‘een avondje uit’ niet gelaten wordt. Zelf omschreven als een creatieve vrijhaven en cultuurhuis voor jongeren organiseert de koepel evenementen, laat het ideeën voor en door de jonge generatie uitwerken en helpt hen zo naar een cool concept. Daarnaast houdt Het Entrepot ook workshops, maakt radioshows via Villa Bota en is er ook een print-, video- en producersatelier: Het Lab. Corona gooide roet in het eten en zette veel opportuniteiten on hold. Nu de vrijheid stilaan teruggekeerd is, vragen wij ons af hoe het gesteld is met hetgeen waar we zolang op moesten wachten: het terug samenkomen, overvloedig pintjes consumeren en veel dansen.

Fabian Van Acker is sinds mei 2021 (mede-)verhuurverantwoordelijke bij Het Entrepot en heeft dankzij zijn verleden in de eventsector al heel wat ervaring kunnen opdoen. Dat hij net na de derde lockdown in het voorjaar van 2021 startte bij de organisatie, zorgde ervoor dat hij vanop de eerste rij kon getuigen over het jeugdige engagement. Deze moesten zich vanop de achterbank telkens opnieuw heruitvinden. Hij vertelt ons over de missie van Het Entrepot, hoe ze te werk gaat en specifiek over de verschillende fuifzalen die weer ter beschikking staan.

ADS3676

Fabian: “Mijn job is vrij gevarieerd. Ik ben de verantwoordelijke voor verhuur binnen Het Entrepot wat betekent dat ik een coördinerende functie heb. Bureauwerk hoort er bij natuurlijk, zoals e-mails beantwoorden van mensen die de zalen willen komen bekijken. Maar het is ook mensen ontvangen, informatie verstrekken, kijken of die specifieke datum vrij is… Al zo’n dingen. Ik ben het eerste contact en doe de totale opvolging van de fuiven of de evenementen die doorgaan in onze zalen eigenlijk.”

“De eventsector boeit mij al heel lang, dus na mijn laatste job in dezelfde branche, is het niet verwonderlijk dat ik bij Het Entrepot terecht ben gekomen. Het is gewoon nooit hetzelfde, altijd iets anders dat op je pad komt. Na zo lang stilgelegen te hebben, sprak Het Entrepot me als organisatie enorm aan met, bijvoorbeeld, hun LAB-werking, de culturele evenementen die ze organiseren met de Tank… Dat zijn allemaal zaken die zeker in mijn interesseveld liggen.”

Online las ik dat je ook informatie geeft aan mensen die effectief initiatieven hebben en zo meekijkt in hoeverre die mogelijk zijn.

Fabian: “Ja, bij mij gaat dat over verhuur. Ik ben puur infrastructureel. Binnen Het Entrepot zijn er wel andere mensen die enthousiastelingen begeleiden in de weg naar de uitwerking van hun idee. Als je als jongere iets wil organiseren of je hebt een zot idee dat je wil realiseren en je weet niet zo goed hoe dat je het moet aanpakken, dan kan je bij ons terecht.”

“De missie van Het Entrepot is, als culturele organisatie, om ondernemingszin en cultuurzin in het algemeen bij jongeren aan te wakkeren. We stimuleren hen om hun dromen of wilde ideeën te realiseren. Ik vind dat zelf heel belangrijk om daarin te investeren, omdat jongeren de toekomst zijn. Als wij, bij Het Entrepot, de jonge gasten de noodzaak van cultuur en onderneming enzoverder kunnen doen inzien, en dat met onze input, is dat een heel goed verhaal.”

“Dorp was daar één van, bijvoorbeeld. Door de lockdown en coronamaatregelen moesten we creatiever gaan nadenken over wat wél kon. Een praktisch voorbeeld misschien: voor Dorp moest een vzw opgericht worden. Dat is hoe het moet, een andere optie is er niet met financiële geldstromen etc. Er had daar nog niemand van de jonge gasten ervaring mee, dus hebben wij hen geholpen die vzw op te starten. De ‘hoe pak je dit het beste aan’-kwestie is belangrijk om hen te ondersteunen. Als dat er niet zou zijn, zo’n instituut waar je terecht kan als je een idee hebt of iets wilt organiseren, dan zou al heel snel de pudding in mekaar zakken. Jongeren hebben daardoor minder zin om effectief iets op poten te zetten.”

Heb je zelf ook jeugdherinneringen aan Het Entrepot?

Fabian: “Ja, tuurlijk. Ik ben daar vroeger vaak geweest in de grote zaal, zowel als in de factorclub. Er is nu ook een nieuwe zaal: het Cachot. Dat gebouw is gebouwd in 2019, juist voor corona opkwam. Toen was het idee al dat Het Entrepot die zaal ging toegewezen krijgen. De zaal is dus van stad Brugge, maar wij baten het uit in naam van ’t stad.”

“De naambekendheid is er nog niet helemaal, maar dat komt wel. Hoe meer evenementen er daar doorgaan, hoe beter. Het is voornamelijk bedoeld voor feestjes voor jeugdbewegingen, studentenverenigingen of privé-evenementen. En met de komst van het Cachot, gaan we met de Factorclub een andere richting uit. We beheren nu twee kleinere zaaltjes en hebben beslist om met de Factorclub een echte ‘club’ in te richten. Zo kunnen er evenementen georganiseerd worden die regelmatig terugkomen met een vast concept. Dat is het plan vanaf januari 2022, dus bij deze ook een open call voor mensen die zin hebben om zo’n clubnight met een cool concept te verwezenlijken.”

Er staan op dit moment heel wat vacatures open bij Het Entrepot, specifiek die van avondverantwoordelijke. Wat houdt dat precies in?

Fabian: “De functie van avondverantwoordelijke is moeilijk om te omschrijven, omdat het een heel veelzijdig gegeven is. Dat is iemand die aanwezig is tijdens onze evenementen in onze zalen. Eigenlijk een beetje de ogen en oren van Het Entrepot op dat moment. Maar de avondverantwoordelijke is er ook om de organisator te helpen als er praktische zaken zijn, zoals hulp bieden bij het aansluiten van een nieuw vat, in contact staan met de security en team sfeerbeheer… Avondverantwoordelijken volgen ook een EHBO-cursus en er worden regelmatig vormingen aangeboden: hoe omgaan met dronken mensen, bijvoorbeeld. In het kader van onze organisatie is dat ook heel belangrijk, omdat we hopen dat studenten hierop zullen intekenen.”

“Zij zijn heel de nacht aanwezig en moeten nuchter blijven om als aanspreekpunt van Het Entrepot paraat te staan. In overleg met de security en de organisator van die avond, kunnen er beslissingen genomen worden als het, bijvoorbeeld, uit de hand loopt. De avondverantwoordelijke moet het verstand en lef hebben om knopen door te hakken.”

Wat is dan het verschil met de vacature Sfeerbeheer?

Fabian: “Team sfeerbeheer is er gekomen met de bedoeling de muur tussen security en het publiek naar beneden te halen. Het is iemand die de zaal kent en mee met de security een oogje in het zeil houdt. Samen met de avondverantwoordelijke houden ze de zaal onder controle, voornamelijk omdat security vaak een ietwat intimiderend profiel heeft. Sfeerbeheer is er om de security bij te staan in laagdrempelige tussenkomsten zoals mensen die binnenbreken en andere akkefietjes. De vechtpartijen, tussenkomsten voor drugs en dergelijke blijven voor security. Zo verlaagt team sfeerbeheer de drempel tussen publiek en security.”

“Dat klinkt allemaal vrij serieus, maar er is ook heel veel plezier aan. Er is bijvoorbeeld Tarik die mee Glow In The Dark organiseert in Het Entrepot en die vindt het fantastisch om met verschillende spelers van de eventsector in aanraking te komen. Hij heeft een heel uitgebreid netwerk van mensen die hij heeft leren kennen dankzij die job. Het is nachtwerk en dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het is een mooie bijverdienste.

Mensen zijn uitgelatener. Maar dat is logisch, ook al is dat effect nu alweer wat verminderd. Het is normaler aan het worden.

- Fabian

Heb je het gevoel dat zo’n lange tijd stilliggen ervoor heeft gezorgd dat jongeren meer zin hebben om iets te organiseren?

Fabian: “Ja, maar dat gaat niet enkel over dingen organiseren natuurlijk, hé. Het gaat, bijvoorbeeld, ook over de residenties bij ons via het TURBO-project. Zoals ‘De Zaak’, opgericht door twee jonge vrouwen die een initiatief uit de grond stampten om het financieel houdbaar te houden voor kunstenaars en mensen die bezig zijn met cultuur, en daarvan willen leven. Wij bieden dan puur infrastructureel de ruimte aan en ondersteunen waar we kunnen.”

Hoe filter je al de ideeën die aan jullie worden voorgesteld?

Fabian: “Er zijn dingen waarmee wij niet kunnen helpen natuurlijk. Of iets waarvan we zoiets hebben van: oké, dat is misschien niet zo interessant voor ons of voor die persoon zelf. Dat kan, maar dan zijn wij er ook om aan te tonen waar het precies wringt en om hen in een andere richting te sturen. Bepaalde initiatieven zijn niet voor ons weggelegd, maar wij sturen ze dan door naar TURBO of andere instanties. We blijven eerlijk en nemen ook een doorverwijsfunctie op.”

Corona is al een bijzonder moeilijke periode geweest voor de eventsector. Er is een stop gezet op de fuiven en als je nu denkt aan de periode die je hebt moeten overbruggen met nieuwe denkpistes, zijn er nog zaken die je behoudt post-lockdown?

Fabian: “Het zijn niet echt dingen die we nog meedragen, maar er moesten inderdaad creatieve oplossingen gevonden worden. Zowel door de organisatoren als door Het Entrepot zelf. Er was op een bepaald moment beslist om een soort van installatie te zetten in de grote zaal zodat er coronaproof evenementen konden georganiseerd worden. Dat was de ‘eventbox’, een houten installatie met allemaal verschillende vakken, zodat je in bubbels kon samenzitten. Die is ondertussen terug weggenomen, omdat die een capaciteit had van slechts 200 man. Spijtig genoeg is deze niet veel verhuurd kunnen worden. Heel jammer, want het was een vrij grote investering. Maar goed, als er terug strengere maatregelen volgen, zijn we er op die manier klaar voor.”

“Ook de hoeveelheid zomerbars waar jongeren enthousiast aan gewerkt hebben, mét succes. Dorp was sowieso al een groeiend idee, maar het werd dé oplossing vermits we geen fuiven mochten organiseren.”

Had je de indruk dat het volk langzaam binnenstroomde of meer het gevoel dat iedereen dacht: ‘we zijn er klaar voor’?

Fabian: “Het ding met Dorp, bijvoorbeeld, is dat het de eerste editie was. En het is de bedoeling dat dat opnieuw kan doorgaan volgend jaar. Dorp is een project van meerdere jaren. We merkten dat in het begin en op het einde, tijdens de opening en de sluiting van Dorp, er een mooi aantal jongeren aanwezig waren, tussendoor zakte het soms wat in. Maar goed, voor een eerste editie kunnen we niet anders zeggen dan dat het een succes was. Alles wat daar te doen was: optredens van lokale bands en artiesten, expo’s, pintjes drinken met je maten… Dat was fantastisch om te zien. Jonge gasten die van niets iets willen maken en opbouwen. Dat was een heel tof project.”

“Mensen zijn uitgelatener. Maar dat is logisch, ook al is dat effect nu alweer wat verminderd. Het is normaler aan het worden. In het begin toen er meer mocht en de fuiven bij ons konden doorgaan, was iedereen euforisch en dat was heel mooi om te zien. Mensen dronken al een keer graag een pintje meer. Fingers crossed dat het niet weer allemaal teruggedraaid wordt.”

Zijn jullie voorbereid op wat er kan komen en de ‘wat als’?

Fabian: “We moeten daar allemaal op voorbereid zijn en er moet een protocol zijn voor alles. Ik denk persoonlijk niet dat het nog eens zal gebeuren, dat ze alles gaan toesmijten. Maar wel dat er weer aanpassingen komen. Het enige wat wij kunnen doen is deze maatregelen volgen en onze verantwoordelijkheid als gesubsidieerde organisatie opnemen om niet moeilijk te doen en de regels zo nauw mogelijk te volgen. Het is vaak niet altijd even duidelijk, maar het is dan aan ons om er een slag in te slaan en duidelijk te communiceren over wat kan en niet kan in onze zalen. Dat is vaak heel hectisch. In korte periode moeten we vaak snel communiceren naar alle huurders in de toekomst. Dat kan stressy zijn, maar goed, it is what it is.”

Tekst: Eva Vandendriessche, Beeld: Lander Mus
Uit BLVRD Magazine editie #25

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.