Eva Swan - De Feniks van de Techno

Op 18 september 2021 brengt Brugse techno-DJ en -producer Eva Swan haar nieuwe single ‘RED’ uit. Gekend van haar stevige optredens bij onder meer Café d’Anvers, Campo Solar en het Berlijnse muziekplatform HÖR, laat Eva mensen vanuit de hele wereld dansen. BLVRD interviewde haar om de drijvende kracht achter haar succes te ontdekken.

In de harde wereld van de muziekindustrie - die tot op heden nog steeds gedomineerd wordt door mannelijke krachten - zijn we geïntegreerd door het succesverhaal van een jongedame uit een klein dorp. Om de sterkte van Eva’s weg te begrijpen, keren we terug naar haar kindertijd. Opgegroeid in een gezin van drie zussen, volgde Eva haar intuïtie en besloot lessen notenleer in combinatie met blokfluitlessen te volgen. Twee jaar later volgde een eerste moeilijke keuze: haar tweede instrument. Na veel luistersessies besloot ze te kiezen voor gitaar, waarbij ze tegelijk haar stem kon benutten. Jaren later volgden opleidingen dwarsfluit, piano en zang. Met invloeden van kleinkunst, Jacques Brel, Queen, Tina Turner en klassieke muziek kwam Eva ook snel bij musicals terecht en speelde hierin tijdens haar middelbaar onderwijs enkele belangrijke rollen.

Zoektocht naar jezelf

De onschuldigheid van haar kinderjaren vervaagt als een zoete weergalming voor de vraagstukken van volwassenheid. Geconfronteerd met haar studiekeuze, twijfelt Eva vele keren om iets in de muziek te doen. Maar de mensen rondom haar raden het af: het is namelijk bikkelhard om hiermee je brood te verdienen. Eva beslist voor een educatieve bachelor als leerkracht in het lager onderwijs: een veilige keuze, maar niet zonder gevolgen.

Na vijf jaar voor de klas te staan, TADD en 13 uren vast benoemd zit Eva er in 2013 door met een burn-out. Er begint een immense zoektocht naar haarzelf. Ze probeert modellenwerk en acteerrollen in reclamefilmpjes, maar dat blijkt alles behalve haar ding. “Als model werd er toen een bepaald figuur van je verwacht. Ik hield enorm van mode en zelf kleren te ontwerpen, maar als model viel ik steeds uit het schoonheidsideaal: 2 cm te klein en een ander body type”, vertelt ze. En de reclame? “Daar moest ik een hele dag op set zitten tot ze mij twee minuutjes nodig hadden. Daar had ik het geduld niet voor!”, bekent ze lachend

Eva Swan

Wedergeboorte

Een jaar later blijven er twee opties over: “Ofwel zou ik modeontwerpster worden, of ik zou voor de muziek gaan. Dankzij mijn coach en astrologe Brigitte Buyls heb ik knopen kunnen doorhakken.” Hetzelfde jaar volgde ze een cursus voor singer-songwriter in New York en die zomer nam ze vol moed (“en een beetje trillende handen!”) haar gitaar en zong covers op straat. Niet veel later schreef ze zich in voor een DJ-cursus en kreeg de smaak te pakken. Ze verdiende bij in bars en clubs, ging naar Ibiza om te werken als promotor (“wat een volledige flop was, ik stond twee weken later opnieuw in Brugge”), verdiepte zich in het producen met de opleiding Electronic Music Production bij MusiCasa, extra lessen producen met specificatie Techno bij Tom Dazing, zong vocals in voor andere producers en maakte dankzij alles kennis met de magie van underground techno. De muziek gaf haar terug energie en - Eva Swan werd geboren.

Maar een geboorte gebeurt zelden zonder pijn. Naast het aanleren van technische vaardigheden, moest Eva ook diep in haarzelf kijken: “Een van de grote uitdagingen was mijn eigen identiteit als artiest vinden. Eva Swan is enerzijds een personage, maar ze is niet volledig fictief. Ze bestaat uit de beste elementen van mijzelf die ik wil delen met mijn fans. Het was lang zoeken naar een artiestennaam en wat belangrijk was voor me. Wat ik waardevol vond door te geven.” Vrouwenrechten, het milieu en een clean organic lifestyle: het zijn allemaal waarden waar Eva resoluut achterstaat.

Het succes kwam er niet vanaf de eerste dag. “Ik herinner me het eerste jaar dat ik begon. Ik was ervan overtuigd dat als ik een jaartje op 200% zou werken, ik het zou maken.” Dat eerste jaar passeerde snel en zonder opmerkelijk resultaat. “Maar ik was begonnen. En zo bleef ik elk jaar proberen. Ik overtuigde mezelf dat het het jaar erop wel zou lukken. De grootste uitdaging? Iedere eurocent tellen, blijven volhouden en na elke tegenslag opnieuw opstaan.” De motor was op gang gebracht.

Voortgestuwd door eindeloze passie en met haar verleden ver achter haar, releasete Eva song na song op haar eigen label, van Equality tot Vogel EP: een sterke kreet om gelijkheid.

Confrontatie

En toen kwam Corona. De muziekindustrie glipte volledig dicht en discotheken sloten hun deuren. Een onzichtbare vijand bracht alles waar Eva voor gewerkt had in gevaar. Sociaal contact werd beperkt tot onbestaand en we streefden van de ene lockdown af op de andere. “We konden niet meer dansen, geen hoopvolle vooruitzichten voor 2021, de tweede lockdown was een intense periode. Ik heb mezelf toen uitgehongerd en zat ver onder mijn BMI. Gelukkig hebben we snel aan de alarmbel getrokken en hulp ingeschakeld van een diëtiste en homeopaat.” Toen Eva daarbovenop in april 2021 haar grootmoeder verloor, stond de wereld stil. “Ik had verdriet. Door de veiligheidsmaatregelen kregen we als kleinkinderen geen toegang tot het woonzorgcentrum. Een jaar had ik haar niet gezien toen de situatie verergerde en ze overgebracht werd naar het ziekenhuis. Hierdoor hebben we allen een laatste bezoek kunnen brengen.

Het was een klap in mijn gezicht, ik herkende haar niet. En de confrontatie met de eindigheid van het leven was groot, maar ik ben een gelukzak. Velen kunnen geen afscheid nemen van geliefden en/of hebben jonge mensen verloren.”

Tijdens haar donkerste momenten vroeg ze zich af wat ze kon doen om toch vooruit te blijven gaan. Iets om aan haar fans te geven. Het antwoord hierop werd ‘RED’: haar nieuwste single waarmee ze als een feniks herrijst uit de as. “Je verandert en leert eruit. Je wordt sterker. De pijn die je vandaag voelt, is de kracht die je morgen voelt”, legt Eva uit. “Ik zocht een manier om één kleine stap vooruit te zetten. Mijn ambitie om een album met 23 tracks te releasen werd herleid naar één.” Maar releasen zou ze. En hoe het zal klinken? “Stevig met weinig pauzes. Het sluit qua energie volledig aan bij mijn EP Vogel, met meer acid invloeden en zeer clean.” Door steeds minimalistischer te werken, kwam Eva terug naar de essentie. “Percussie en bassline - that’s it.”

Eva Swan2

Terug naar de essentie

Net zoals ze haar muziek herleidde tot de essentie, deed ze hetzelfde voor haar leven. “Het leven is evolueren en groeien. Maar het begint met elke dag actie te ondernemen. Dan kom je er wel.” En ze raadt ons aan goed voor onszelf te zorgen: “Zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Eet gezond, vermijd alcohol en zorg voor voldoende me-time.” Hoe een techno DJ oplaadt na een wild feestje? “Voldoende uren slaap en water. Daarnaast kan ik enorm genieten van een strandwandeling met de meeuwen, Yin Yoga in de avond en tijd voor mezelf in de badkamer met de nodige skincare.” Meer heb je volgens Eva niet nodig. “Het is nooit te laat om ergens mee te beginnen.” Dat bewijst haar vader die anderhalf jaar geleden begonnen is met piano en gitaar te spelen. “Heerlijk om hem te horen musiceren.”

De toekomst is volop uitkijken naar boekingen en nieuwe mogelijkheden, zowel lokaal als internationaal. “In het voorjaar kruip ik weer in de studio om aan nieuwe releases te werken. Momenteel is het extra bijverdienen in de fabriek te Zeebrugge. Hier haal ik heel wat inspiratie uit industriële klanken”, vertrouwt Eva ons toe. Maar één stapje per keer, dan kom je er wel - net als Eva met haar leven en deze single bewezen heeft.

‘RED’ wordt uitgebracht op Eva Swan Records en zal vanaf 18 september te horen zijn op alle streamingdiensten waaronder Spotify, Apple Music en YouTube Music.

Tekst en beeld: Atlesque
Uit BLVRD Magazine editie #24

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.