Drinks & food, cosy mood: De Vino

Het is 24 december, de vroege namiddag van kerstavond, wanneer ik mij voor de deur van ‘De Vino’ bevind. Ik ben nog wat te vroeg, dus besluit ik even rondom mij te kijken: de straat – Grauwwerkersstraat 15 – is best rustig op dit uur van de dag en de gevel doet me denken aan een fancy herenhuis uit de jaren 1800. Dat belooft voor de binnenkant!

Ik heb hier afgesproken met Achim, uitbater van ‘De Vino’ of wat vroeger gekend stond als ‘Vino Vino’. Wanneer ik de deur open en tussen het gordijn aan de inkom glip, word ik meteen begroet door Achim zelf en zijn twee jonge kinderen. Die amuseren zich achter de bar met papa’s gsm en de iPad. Ik voel meteen een huiselijke sfeer hangen in het restaurant dat op dat moment gesloten is. Kerstavond is ook voor Achim en zijn gezin een familiemoment.

2022 01 21 BLVRD De Vino 14 DSC03291

Het concept: drinks & food, cosy mood

Terwijl hij zijn kinderen belooft om later nog naar Claire’s en Flying Tiger te gaan voor een klein cadeautje, nemen we plaats aan één van de tafels in het gerenoveerde restaurant. Achim vertelt mij alles over wat hier de laatste tijd allemaal veranderd is. ‘Vino Vino’ a.k.a ‘De Vino’ kreeg niet alleen een nieuwe naam, maar ook een volledige make-over. “We hebben een nieuw dak geplaatst, de gevel verbouwd, een nieuwe bar gemaakt, het interieur aangepast. Na 29 jaar was het wel nodig om hier wat veranderingen te brengen.”

Behalve aan de uitstraling van de zaak, werd ook aan het concept wat getimmerd en gebeiteld. Bij ‘De Vino’ draait het vooral om no nonsense. Het is een plaats waar je rustig op je gemak kunt vertoeven na een drukke werkdag of gewoon omdat je zin hebt in een hapje en een drankje.

Voor ik het al te goed besef, neemt Achim me mee in zijn idee over ‘drinks & food, cosy mood’. Hij vertelt me een leuke anekdote uit zijn kindertijd die ik je absoluut niet wil besparen. Het geeft je meteen de juiste vibes mee over De Vino en waarvoor het staat.

“Als ik het concept van De Vino uitleg, denk ik altijd aan de tijd dat je op reis ging met je ouders naar Frankrijk bijvoorbeeld. Je komt dan ergens aan in een dorp met massa’s honger of dorst, dus stap je uit noodzaak ergens een zaak binnen. Ook al heb je totaal geen zin om daar iets te eten omdat het geen uitstraling heeft of omdat je zeker bent dat dit het niet gaat worden, ga je toch binnen.” Bij dit punt heeft Achim me al helemaal mee in zijn verhaal – ik weet perfect waar dit naartoe gaat! Verder naar het vervolg: “Uiteindelijk drink je daar de beste wijn of eet je daar het allerlekkerste gerecht, zodat je de komende 10 jaar op familiefeesten of -uitstappen nog altijd over die zaak spreekt. Toen ik 12 jaar was, zaten we in Frankrijk in een restaurant met lange tafels, ergens in the middle of nowhere, iedereen zat aan één grote tafel en de gerechten werden gewoon in het midden geplaatst. Dat was superlekker en écht de max. Na 30 jaar kan ik er nog emotioneel over worden als ik eraan denk. Zoiets wil ik met De Vino bereiken.”

2022 01 21 BLVRD De Vino 9 DSC09746 Edit

Bij De Vino zit je op je gemak, en stress je niet. Zelfs al is de zaak leeg op het moment dat ik er ben, toch voel ik die losse en relaxte sfeer al hangen.

De tapas zetten we gewoon in het midden: no nonsense.

- Achim

Sharing dishes en spaghetti

“Zouden we geen tapaatje bestellen voor bij ons glaasje wijn? Het ruikt hier zo lekker!” Zien eten, doet eten. Dat geloof ik zeker als ik de Instagrampagina er even bijneem: verzorgde bordjes gevuld met topproducten.

In de zaak mag je je vooral verwachten aan een reeks sharing dishes die geregeld eens veranderen. Ze zijn geïnspireerd op verschillende keukens en op het seizoen, maar vooral ook op gevoel. De menukaart wordt om de 2 à 3 weken aangepast en ook het suggestiebord in de zaak krijgt wekelijks een update.

“Wat we wel nog hebben toegevoegd op de kaart is de spaghetti. We zien het eerder als iets ludieks: wie spaghetti wil, kan het krijgen!” Wie heeft nu ook geen zin in een goeie spaghetti? Volgens Achim is de saus overheerlijk en maakt spaghetti het ideale gerecht voor wie geen zin heeft om zijn eten te delen ;). Dat is voor mij ook weer een teken van no nonsense: kom je van het theater of de cinema en heb je nog een klein hongertje? Pik dan nog snel een spaghetti mee bij De Vino.

“We willen eigenlijk dat mensen hier dingen eten die ze thuis ook wel kunnen eten, maar dat ze toch iets hebben van: ‘Verdorie, da’s daar toch wel lekkerder dan dat wij dat zelf maken!’”

2022 01 21 BLVRD De Vino 4 DSC09733

Ontspanning in eigen stad

De Vino is een echte trekpleister onder de Brugse locals. “Ze kunnen het hier een beetje zien als ontspanning en vakantie in eigen stad.” Ook in het bovenste gedeelte van de zaak is er nog iets te beleven, namelijk het oude interieur van Vino Vino! Jaja, je leest het goed, de oude bar werd boven geïnstalleerd en gaf zo de bovenverdieping ook een extra make-over. Verder maken Achim en team De Vino het restaurant graag nog wat cosier de komende jaren, maar voor de rest zijn ze heel tevreden. “Never change a winning team.”

Met die mooie woorden sta ik enkele seconden later weer buiten en kan ik aan mijn last minute Christmas shopping beginnen.

Tekst: Sara Bouvry, Beeld: Atlesque
Uit BLVRD Magazine editie #26

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.