DOCFEST 2022

Van woensdag 16 tot en met zondag 20 november organiseren De Republiek en Cinema Lumière een gloednieuw filmfestival in hartje Brugge. Docfest – what’s in a name – is het feest van de betere documentaire. Sterke verhalen en hun maatschappelijke relevantie staan centraal. De thema’s die aan bod komen, leiden ook in onze stad tot debat. De geselecteerde films zijn kritisch, maar laten ruimte voor een lach en een traan.

De tien titels werden zorgvuldig en met veel oog voor detail geselecteerd en in een boeiend vijfdaags programma gegoten. Elke documentaire wordt voorzien van een verrijkende beleving, en dat in de vorm van een nagesprek, een workshop, filmvertoningen op unieke locaties, een filocafé of een salon. We lichten hieronder graag enkele titels uit.

Een ticketje voor Docfest kost 10 euro. De ticketverkoop start op maandag 17 oktober. Ontdek het volledige programma en alle bijkomende activiteiten docfestbrugge.be.

CREDIT RADWAN

Bigger than Us (vrij 18/11 om 20u in Cinema Lumière)

Melati is een jonge klimaatactiviste uit Indonesië. Als geëngageerde changemaker bindt ze de strijd aan tegen de plasticvervuiling in haar land. Daarnaast trekt ze ook de wereld rond om gelijkgestemde jongeren te ontmoeten. Wat geeft hen de energie en het doorzettingsvermogen om te blijven strijden voor een betere wereld?

Een idee delen met anderen is de eerste stap om het te realiseren. Geïnspireerd door de jongeren uit de film laten we Brugse changemakers aan het woord en verzamelen we samen inspirerende ideeën voor onze eigen stad. The future is ours!

i.s.m. Jong Volk x MOOOV x Platform


Other Music (zat 19/11 om 20u in Cherry Picker Record Store of zon 20/11 om 17u in Cinema Lumière)

In deze film trekken we naar het bruisende New York. De platenwinkel Other Music was een iconische plek voor vinyljunks en muzikanten. Bands als Animal Collective en Vampire Weekend legden hun eerste zelfgebrande cd’s in de rekken en lanceerden er hun carrière. Maar meer dan een platenwinkel was Other Music ook een ontmoetingsplaats voor de ganse community. De documentairemakers volgen de bezoekers en de uitbaters, die noodgedwongen hun deuren moeten sluiten wegens torenhoge huurprijzen en de oneerlijke concurrentie met verschillende streamingdiensten. Het verhaal van de jammerlijke teloorgang van een legendarische muziektempel.

Op zaterdag 19 november toont Docfest deze film in platenwinkel Cherry Picker Record Store, in de Langestraat in Brugge. Na de film volgt een tiny desk concert van niemand minder dan de Belgische jazzmuzikante Lara Rosseel. Met haar contrabas brengt ze vaak exotisch getinte composities die schipperen op de grens tussen herkenbaarheid en experiment.

i.s.m. Cherry Picker x Kunstencentrum KAAP


Nelly & Nadine (zon 20/11 om 14u30 in Cinema Lumière)

Sylvie woont op een boerderij in Noord-Frankrijk en heeft een kist vol verrassingen op haar zolder staan. Haar grootmoeder Nelly heeft allerlei brieven, dagboekfragmenten, foto’s en filmrollen achtergelaten. Samen met documentairemaker Magnu Gertten reconstrueert ze haar adembenemende en bewonderenswaardige verhaal. Nelly was operazangeres en zat in het verzet tijdens WOII. Ze werd gevangen genomen en naar het concentratiekamp van Ravensbrück gebracht. Op kerstavond 1944 ontmoette ze daar de wondermooie Nadine. In barre omstandigheden ontwikkelen de twee vrouwen een onverwachte, maar intense liefde voor elkaar. Tijdens de laatste maanden van de oorlog raken ze van elkaar gescheiden, maar uiteindelijk slagen ze er na de oorlog in om samen een leven uit te bouwen. Als lesbische vrouwen in de jaren 50 is dat allesbehalve evident, en dus verhuizen ze naar de andere kant van de wereld en houden ze hun relatie geheim.

Na de film wordt er salon gehouden in de Foyer van de cinema. Bij een drankje en een sneukeltje staat dialoog centraal. Niet enkel over de positie van lesbische vrouwen vroeger en nu, maar ook over de kracht van familieverhalen en het belang van moed, verzet en schouders om op te steunen.

i.s.m. Diversiteitsdienst Brugge, x Avansa x MOOOV

Tekst: Hannelore Gheldof, Beeld: Radwan.8R
Uit BLVRD Magazine editie #30

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.