Design met een verleden: Design By Daaan

Daan Monballieu upcyclet objecten die hij verzamelt op rommelmarkten en in tweedehandswinkels. Hij heeft een passie voor de ‘afdankertjes’ en geeft ze onder het merk ‘Design by Daaan’ een tweede leven in de vorm van lampen. Het zijn spullen die spreken, verlaten objecten die een geschiedenis en een verhaal hebben, de lampen zijn echte conversationstarters en vangen het oog in een interieur.

2022 07 25 BLVRD Daan 3 DSC07191 Edit

Hoe ben je op het idee gekomen om lampen te beginnen maken?

Eigenlijk had ik gewoon hier thuis eens een lamp nodig. Ik ben altijd wel al creatief en handig geweest, dus wou ik er zelf eens de hand aan leggen. En voor ik het wist, had ik dus een lamp gemaakt uit wat spullen die ik had liggen. Toevallig kwam ik wat later dezelfde materialen en onderdelen tegen, dus toen heb ik eenzelfde lamp gemaakt, maar toch ietsje anders. Vanuit die ervaring is het eigenlijk beginnen groeien en voor ik het wist had ik al tien lampen gemaakt. Ik wou daar ook een fysieke winkel aan koppelen met wat vintage spullen, LP’s en natuurlijk mijn lampen. Covid stak daar echter een stokje voor en dat idee heb ik dus nog op de lange baan geschoven. Ik hoop wel nog steeds om op termijn toch zo’n winkel in centrum Brugge te openen.

Vanwaar komt de inspiratie dan om lampen te maken uit andere spullen en ze niet ‘from scratch’ in elkaar te steken?

Verworpen objecten zoals je vindt op rommelmarkten hebben mij altijd enorm aangesproken. Zo van die kitscherige spullen van bij de bomma en bompa (lacht). Ik heb dat dus altijd wel in mij gehad om afdankertjes een tweede kans te geven. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een hele collectie LP’s en een onderdeel van die verzameling is eigenlijk foute, Belgische singletjes. De foto op de hoes is meestal hilarisch of zielig of meelijwekkend en dat vind ik fantastisch. Mocht je me volledig vrijlaten zou het hier vol oude spullen staan, maar ik probeer me te beperken tot objecten waar ik een lamp van kan maken.

Daarnaast mag je die ‘spullen van bij de bomma’ ook redelijk letterlijk nemen. In een van mijn eerste projecten heb ik ook onderdelen van een oude, verbrande kast van de grootmoeder van mijn vrouw verwerkt.

Zij had zo een grote, bombastische Mechelse kast uit mooi eikenhout – ik denk dat iedereen zich daar wel iets bij kan voorstellen – en door een brand was die beschadigd. Toen de kast weg moest, hebben we hem eerst proberen verkopen, maar niemand wil dat soort meubilair nog. Toen heb ik hem uit elkaar gehaald en ik gebruik er nog steeds onderdelen van in mijn projecten.

2022 07 25 BLVRD Daan 6 DSC07227 Edit

Hoe ga je te werk als je een lamp maakt?

De eerste stap is sowieso het object en het verhaal dat eraan vastzit. Vervolgens ga ik eens door mijn verzameling en kies ik er eigenlijk wat objecten uit die naar mijn gevoel bij elkaar passen. Op die manier bepalen de objecten eigenlijk het werk. Ze vertellen hun eigen verhaal, samengesteld door mijn handen. Die objecten kunnen ook echt van alles zijn; van oude lusters, tot speelgoed, servies, cocktailshakers. Echt alles kan, zolang het een beetje tot mij spreekt.

Bijvoorbeeld ‘The Owls are not what they seem’ lamp is een referentie naar Twin Peaks. Er zit een klein beeldje van een uil verwerkt in de lamp en ik ben een grote fan van die serie dus voor mij paste de naam perfect. Naast dat beeldje zitten er ook een fruitschaal, onderleggers, een kandelaar, een zoutvat en een serveerkom in verwerkt om maar een idee te geven van de verscheidenheid aan objecten. Het merk, Design by Daaan, wil ik ook persoonlijk en huiselijk houden en die objecten dragen die boodschap ook perfect uit.

Zijn de namen van je lampen altijd verwijzingen naar popcultuur?

Nee, de namen komen eigenlijk van overal, niet enkel van vage series uit de nineties (lacht). Het komt eigenlijk van wat mij te binnenschiet bij de vorm van de lamp. Dat kan uit films komen, of muziek of nostalgie naar de tijd waaruit het object afkomstig is. De namen geven eigenlijk een beetje inkijk in mijn leefwereld en denkproces.

Daans lampen komen in alle mogelijk vormen, formaten en kleuren en zijn unieke stukken aangezien ze worden gemaakt op basis van Daans vondsten. De lampen van Daan kan je vinden op zijn website: www.daaan.be, in La Stanza in de Ezelstraat of in Atelier Twee in de Langestraat. Ook via de website, hoef je trouwens niet blind te kopen, maar kan je in contact komen met de maker van de volgende pièce de résistance in jouw interieur, om deze eerst in het echt te bewonderen. En als je je afvraagt waarom het design een derde a heeft, dat heeft gewoon ietsje meer. Die derde a staat voor atypisch, avontuur, authentiek... van ahja! zo goed en van alles behalve gewoontjes. De derde a is creativiteit.

Tekst: Nicholas Vandenbussche, Beeld: Atlesque
Uit BLVRD Magazine editie #29

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.