C'URB: “Iedereen verschillend, maar toch zo gelijk”

An ode to rebellion! Dat is de slagzin van het nieuwe festival C’URB, voorheen URB (Entrepot). De eerste editie grijpt plaats op acht en negen april. In het kloppende hart van Brugge richten ze alle ogen op de schoonheid van verzet. Daarvoor versmolt DO vzw – Culture Crossing – met Miss Angel, Club Stout, Bobbi Lu, Firington, Skateshop 911, Kapow, MOOOV en BOOYAH. Locatie: De Burg.

Wij spraken met Pamela Evbuomwan, projectcoördinator van Culture Crossing; en met Evelien Bouilliart, skateboarder en hoofd van BOOYAH Skateboarding. “Een female-led line-up, expo’s en live performances. Afkomen is de boodschap!”

Collage 1080 x 1080 1

Pamela: “Allereerst: C’URB is gratis! Werkelijk iedereen is dus zo welkom als ’t maar kan. Dat is onze motor hé, inclusie. De line-up is inderdaad niet mannelijk gedomineerd. We willen dan ook verschillende communities in de verf zetten. Hoe bouwden zij iets op vanuit hun rebellie en activisme? Hoe vertalen ze dat naar muziek, kunst,… Onder andere vrouwelijke skaters komen aan bod. Er komt een panelgesprek over feminisme in de skatewereld. Eregast is Evelien Bouilliart. Hen is een bekend figuur in de skatescene. Ook heeft Evelien een eigen coachingbrand voor skateboarders, BOOYAH Skateboarding. Op de Olympische Spelen was hen commentator bij Sporza voor de vrouwencategorie skateboarden. Evelien ijvert voor safe spaces en gelijkheid in de skatewereld.”

Evelien: “Yes! Het C’URB-concept past perfect bij wie ik ben en waar ik heen wil. Ik kan niet wachten tot het zover is. Ook voor mij is het begrip community zooo belangrijk. Vooral naar minderheden toe. Ik wil dat skateboarden in safe spaces toegankelijk is voor iedereen. Meisjes, vrouwen, trans- of non-binaire personen, non-conforming people en de bondgenoten. Met die woorden sluit ik niemand uit behalve… uh, ja. The pieces of shit (lacht).

Wat bedoel je precies met een safe space?

Evelien: “Ik zeg eigenlijk liever safer space. Je kan veiligheid niet garanderen. Voor mij is safer… dat iedereen zich comfortabel voelt, ook queer, trans of bipoc personen. Er mag geen angst zijn om uitgelachen of gepest te worden. Ook geaardheid of genderidentiteit zou geen schaamte of stress met zich mogen meebrengen. Een plaats waar iedereen zichzelf kan zijn zonder enige begrenzing. Dat is een safer space. Iedereen verschillend maar toch zo gelijk.”

Waar plaats je jezelf in dat verhaal?

Evelien: “Goh. Ik skateboard al heel lang, hé. Als jong meisje merkte ik al dat ze een marketingsgezichtje verwachtten. Weet je wel? Toen ik bekend begon te worden, ontdekte ik mijn geaardheid en werd ik steeds meer tomboy-ish. Dat paste niet in hun plaatje. Op mijn zestiende won ik eens de tweede prijs op een wedstrijd. De geldprijs was bij mannen tien keer meer dan bij vrouwen. Amerikaanse vriendinnen van mij hebben toen een collectief uit de grond gestampt, “Alliance”. Daarmee klaagden ze de verdeeldheid binnen het competitieskaten aan. Ze haalden hun slag binnen: de geldprijzen werden gelijkgesteld. Maar goed, qua discriminatie en gelijkheid beweegt wel een en ander momenteel. Op de Olympische Spelen was er bijvoorbeeld al veel meer diversiteit en representatie. Er is nog veel werk, maar het gaat de goeie kant uit.

Van daaruit ben ik begonnen mijn visie te delen. Ik probeer een rolmodel te zijn voor de minderheidsgroepen in de skatescene. Ik wil delen, tonen en uitstralen dat iedereen kan skateboarden. Dat iedereen thuishoort in die sport.”

Hoe vertaal je die gedachte op C’URB?

Evelien: “Door skatelessen te geven! We zullen toestellen voorzien op De Burg daarvoor. Bij die lessen is iedereen welkom. Zowel beginners als gevorderden – meisjes, jongens, bondgenoten, alle communities… Ook als je geen materiaal hebt ben je welkom. We werken met een deelsysteem. Dat materiële is ook één van mijn zorgen en (hopelijk) toekomstige projecten bij BOOYAH Skateboarding. In de toekomst zou ik graag skateboarden ook toegankelijker maken voor mensen met minder centen. Zij kunnen bijvoorbeeld geen skateboard kopen. Het zou mooi zijn om ook voor hen lessen en materiaal te voorzien. Naast de skatelessen neem ik ook deel aan het panelgesprek over feminisme in de skatescene.”

C’URB gaat door op 8 en 9 april op de burg. Verwacht je aan muziek, kunst, dans, skate en een afterparty in jeugdhuis comma.

TEKST: Yumi Demeyere
Uit BLVRD Magazine editie #27

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.