Come as you are - Dalilla

Dalilla Hermans samenvatten in een woord, is als vragen om een druppel verf in een glas water vast te houden. Als maker, schrijver, performer en activiste vloeit ze namelijk als vanzelf uiteen over verschillende kunstdisciplines en domeinen en elk van hen zet ze neer met een enthousiasmerend engagement. Dat herken je ook meteen in haar twee recentste projecten WeerWoord en de Masterclass ‘Een introductie tot anti-racisme’.

Het overkomt ons allemaal wel eens: soms wil je weerwoord bieden, maar vind je je stem niet. Met het vrij podium WeerWoord en de masterclass overhandigt Dalilla je bijna letterlijk en figuurlijk een spreekbuis om die blokkades in een veilige omgeving te overwinnen.

WeerWoord is in de eerste plaats een antwoord op de behoefte aan een vrij podium in Brugge en een gezamenlijk initiatief van koppels Nina Everaert en Karim Shatla en Willem Blontrock en Dalilla Hermans in samenwerking met De Republiek. Tweewekelijks organiseren ze in Korf open mics die een platform bieden aan jonge woordkunstenaars en stand-up comedians, twee vaatjes talent die in Brugge niet vaak aangetapt worden. Podiumervaring is niet vereist en de safe space die de vier makers er creëren moedigt iedereen aan om de microfoon in de hand te nemen.

Dalilla Hermans Jana Germanus 8

‘De ene avond ligt de focus op spoken word, de andere op stand-up comedy. Op spoken word avonden kan iedereen vrij langskomen en de avond zelf inschrijven. Starten doen we telkens om 20u. Iedereen krijgt zo’n drie à vijf minuten de tijd om z’n ding te doen, maar dat mag van alles zijn: poëzie, spoken word, rap, dans, muziek, … We creëren een veilige ruimte. De comedy avonden worden getrokken door Karim, daar werken we wel met inschrijvingen, maar ook daar geldt vooral come as you are,’ legt Dalilla uit.

‘Open mics zijn niet nieuw: in Antwerpen, Brussel en Gent vind je er veel, maar in Brugge ontbrak zo’n vrij podium, terwijl er in Brugge zeker ook veel talent zit.’ Insert WeerWoord. Het concept ontsproot zo goed als spontaan nadat ze het idee tot bij de Republiek bracht en hoorde dat Nina op hetzelfde creatieve ei broedde. ‘Enkele jaren geleden werkten Nina en ik al eens samen voor een podcast voor vrouwendag en het klikte toen meteen. Dat we tegelijkertijd de nood aan een open mic naar voren brachten, liet de puzzelstukjes dus mooi samenvallen. In september vorig jaar sloegen we de handen met z’n vieren in elkaar en die hele organisatie verliep eigenlijk supervlot. De open mics zijn volledig gratis, maar we hopen dankzij vrije bijdrages ook na juni ons initiatief te laten groeien.’

Dalilla Hermans Jana Germanus 2

Intussen vond een meer dan geslaagde kick-off plaats. Nina en Karim kan je zelf ook op het podium spotten, Dalilla ziet zichzelf voorlopig eerder als host. ‘Daar heb ik zelf veel ervaring in, maar niets staat vast. Het ding is: eens je een keertje op het podium kruipt, kriebelt het wel om dat nog eens te doen. Het geeft een enorm fijn gevoel om in zo’n veilige setting te performen voor een aandachtig publiek dat je wil ontdekken. Ook tijdens de pauze stromen inschrijvingen daarom op zo’n avonden vanzelf binnen.’

Een andere blinde vlek die Dalilla aankaart in Brugge, is de aanwezigheid van racisme. In 2021 doceerde ze de lezingenreeks ‘An introduction to anti-racism’ aan de VUB, in april brengt ze die masterclass naar Brugge in De Republiek. Maar ook die masterclass biedt een safe space, eentje om bij te leren én vragen te stellen.

‘Die lezingenreeks richtte zich tot universiteitsstudenten, vandaag is de masterclass er eigenlijk voor iedereen die meer wil weten over het mechanisme achter racisme. Vragen zoals hoe je een betere bondgenoot kunt zijn, wat je moet denken over racisme, wat wit privilege inhoudt, komen er aan bod. Het is in die zin eerder een introductie en basiscursus die handvaten en tools aanreikt om de debatten rond racisme te begrijpen, maar ook jezelf en hoe je anders kunt omgaan met het thema. In vijf sessies van telkens twee uur gaan we in een uur dieper in op de theorie rond bepaalde terminologie en openen we erna een uur lang de discussie.’

Dat Dalilla de stereotypering van mensen van kleur aan de kaak stelt, is niet nieuw, maar ook op vandaag nog nodig. ‘Ik merk dat er veel meer informatie is vrijgekomen in vergelijking met vroeger en dat jongeren vaak al over meer kennis beschikken dan een ouder doelpubliek. In die zin richt de masterclass zich misschien eerder tot Bruggelingen die in het onderwijs staan of in de culturele sector actief zijn, maar doordat het om een introductie tot anti-racisme gaat, kan iedereen aansluiten. Zelf heb ik acht jaar in het jeugdwerk gestaan en ik merk dat er onder jongeren op een veel vrijere manier over dat soort zaken gesproken wordt. Maar die stigmatisering van en het gebrek aan mensen van kleur in de media blijft op vandaag bestaan. De masterclass kan op die manier ook de deur openen naar hoe je je eigen organisatie inclusiever kunt maken.’

Dalilla Hermans Jana Germanus 14

Racisme ontmantelen lukt niet in enkele sessies, maar de masterclass biedt alvast een unieke kans om op een interactieve en laagdrempelige manier de dialoog aan te gaan. Kriebelt het bij jou om op het podium te staan of wil je graag deelnemen aan de masterclass? Op de website van de Republiek vind je de volledige agenda van WeerWoord en alle informatie over de masterclass.

Instagram: dalillahermans

Tekst: Shavawn Somers, Beeld: Jana Germanus.
Uit BLVRD Magazine editie: #33.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.