Coco Gelato

Aan ijssalons schieten we niets te kort in Brugge. Maar wie ambachtelijk ijs wil, gemaakt van lokale zuivel, moet bij Coco Gelato zijn! Basiel en Emilia Joye stampten een jaar geleden hun eigen zaak uit de grond in Roeselare. Nu is Brugge aan de beurt. Hun pop-up is open tot eind oktober, dus wij gingen snel eens proeven!

Coco Gelato

De oprichters Emilia en Basiel Joye zijn de trotse eigenaars en oprichters van het nieuwe ijssalon Coco Gelato. Broer en zus zijn eigenlijk afkomstig uit Roeselare, maar iets trok hen aan tot Brugge. Dus besloten ze hier een pop-up op te richten.

Wij hadden een tof gesprek met Emilia: “Ik was fotograaf in Londen op het moment van de lockdown. Van m’n papa moest ik terug naar België komen, wat inderdaad de beste oplossing was toen. Een geluk bij een ongeluk eigenlijk, want daardoor heb ik samen met mijn broer, Basiel, Coco Gelato kunnen oprichten. Ook zijn werk lag stil door corona en dus hebben we de ijsmachines van onder het stof gehaald. Mijn broer had eerder al een driejarige opleiding gevolgd in Bologna met het idee zijn eigen crèmerie te starten samen met zijn vrouw, maar door omstandigheden is dit niet doorgegaan. Dus besloot ik er met hem iets mee te doen. We hadden dan nog eens geluk dat het bedrijf van mijn ouders, in Roeselare, was verhuisd en die burelen leeg waren. Daar stond ook een bar in en die hebben we dan omgetoverd tot een ijsjeskeuken (lacht).

We hebben drie maanden lang gezocht naar een basisrecept dat voor ons goed genoeg was. Daaruit hebben we verschillende smaken gemaakt en in september vorig jaar waren we gelanceerd!”

Coco Gelato

“De naam Coco is er eigenlijk heel toevallig gekomen (lacht). Ik was met mijn broer aan het bellen, we zaten allebei in de auto. Zijn dochtertje zat achteraan bij hem en riep door de telefoon: “Ik wil naar Coco, ik wil naar Coco!”. Coco is eigenlijk mijn hond, Cosette. We wilden heel graag ‘Gelato’ in de naam, om daar de nadruk op te leggen, en toevallig paste dat mooi samen (lacht). Coco Gelato was geboren!”

Coco Gelato 3

“We gebruiken verse melk van Het Melkerietje in Roeselare. Op die manier is ons ijs al voor het grootste deel gemaakt van een lokaal product. En die melk is zo belangrijk! In verse melk zit veel meer smaak. We pasteuriseren die eerst en dat moet dan 12 uur trekken. Van die basis maak je al je recepten. Onze vanillestokjes komen uit Madagascar, pistachenoten uit Sicilië, hazelnoten uit Piemonte, speculoos van Lotus en de chocolade van bij ons natuurlijk. We proberen dus de smaken zo authentiek mogelijk te houden. Ondertussen hebben we 17 smaken, waarvan 8 hier in de pop-up. Die wisselen we geregeld wel eens af.”

Niet alleen ijs

Naast lekker ijs kan je ook kunstwerken van Rodrigo Fraga, fotografie van Emilia en Otis Rum terugvinden in de crèmerie. “Het is de bedoeling dat we met de rum ook ijs gaan maken. Die is van een kennis van m’n broer. De rum is gebotteld in Ruiselede en komt van de Kaaimaneilanden. Daarom staat die hier al te koop."

Wat brengt de toekomst?

“Coco goes worldwide! (lacht). Wie weet! Als alles goed gaat, willen we volgend jaar voor the real deal gaan. Ons vestigen op een vaste locatie met veel meer smaken. Ik zou wel graag naar Gent gaan. Voor zover ik weet zitten daar nog niet zoveel crèmeries. De keuze is echt afhankelijk van de locatie en het pand zelf. Brugge vind ik ook heel leuk, aangenaam volk, maar het is misschien net ietsje te klein. Er zitten hier ook twee grote concurrenten midden in de winkelstraat. Wij zitten wat meer afgelegen, al hebben we wel al mensen die verschillende keren naar ons zijn teruggekomen! Dus dat is zowat de richting die we willen uitgaan.”

Coco Gelato 2

De pop-up is nog open tot eind oktober.
Instagram: https://www.instagram.com/ciaococogelato/
Facebook: https://www.facebook.com/ciaococogelato
Website: https://cocogelato.be

Tekst: Guynan Berton, Beeld: Lander Mus
Uit BLVRD Magazine editie #24

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.