Circusatelier Woesh zoekt pedagogisch coördinator

Wat is Circusatelier Woesh eigenlijk?

Elsie: “Circusatelier Woesh is een circusschool, met naschoolse lessen en kampen rond acrobatie en circustechnieken, maar onze werking gaat veel verder dan dat.

In 2021 startte voor ons een eerste (vijfjarige) beleidsperiode onder het Circusdecreet.

Met de invoering van het Circusdecreet in 2008 werd de circuskunst voor het eerst structureel erkend door het beleid in Vlaanderen en dat betekende een zuurstofinjectie voor de ontwikkeling van de circussector. Maart 2019 werd dit decreet grondig gewijzigd. Het nieuwe decreet was een grote stap vooruit voor een sterk groeiend Vlaams circusveld en betekende vooral meer mogelijkheden tot structurele ondersteuning van circuswerkplaatsen, circusgezelschappen en circusateliers.

Woeshkamp 2021 1020018

“Het feit dat we nu voor 5 jaar zeker zijn van een vaste werkingssubsidie, wil ook zeggen dat we moeten professionaliseren, we zijn geen kleine speler meer. Daarom tekenden we onze nieuwe krijtlijnen uit voor de toekomst: het afstemmen van ons workshop-aanbod op STE(A)M, het digitaal verhaal kreeg een belangrijkere plaats sinds de pandemie, we willen een volwaardig aanbod uitbouwen voor mensen met een beperking (we stelden op Cirque Plus een inclusieve voorstelling voor) en we vinden het ook erg belangrijk onze eigen docenten te stimuleren een show te gaan maken. Dit worden dus de belangrijkste werkpunten voor het komende jaar.

Daarenboven kregen we ook een positieve beoordeling van een ambitieus project binnen de bovenlokale cultuurwerking waarbij we in onze satellietsteden Roeselare, Oostende en Kortrijk mensen met een beperking willen opleiden tot (quasi zelfstandige) circusassistenten, een project waar we samen met Howest Kortrijk en het MaM de komende 3 jaar zullen aan werken.

Dat klinkt veelbelovend. Dus daardoor zijn jullie op zoek naar nieuwe mensen?

“Door het vertrek van twee vaste leden van onze ploeg, moesten we noodgedwongen nadenken over de samenstelling van ons team: welke functies zijn er nodig en door wie moeten die ingevuld worden. Een externe coach (Steven Desanghere) maakte met ons de oefening tijdens een team-tweedaagse. Daaruit bleek dat onze ploeg jonge docenten vooral nood heeft aan een goeie ondersteuning. De pandemie heeft ook zijn sporen nagelaten op het Woesh-familie-gevoel: terwijl voor corona onze vaste Woesh-kliek regelmatig op zondag afsprak om samen op te trekken, moeten we nu echt hard trekken om iedereen weer eens bij mekaar te krijgen.
Daarenboven moeten we als jeugdorganisatie ook een API hebben, een persoon die je kan contacteren als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.

Ons personeelsbudget is echter beperkt en in september start een nieuwe docente die – naast de lessen – logistieke ondersteuning zal bieden, maar ook een rol zal spelen in de digitalisering van ons aanbod.

Dus proberen we het op een andere manier: we gaan op zoek naar iemand die – uiteraard tegen betaling – een jaar lang ons team wil ondersteunen en die functies opnemen. Dat kan een zelfstandige zijn, maar er zijn ook alternatieve mogelijkheden van verloning (belastingsvrij) dus we hopen zo iemand te vinden die ons team kan stimuleren, inspireren, bij mekaar houden.

Die persoon hoeft dus niet per se op de hoogte te zijn van de circustechnieken?

“Zeker niet, integendeel, zou ik durven zeggen. Een achtergrond als (sport-) leerkracht is misschien een voordeel, maar zeker geen vereiste. En iemand die openstaat voor onze 18+ modules of Vrij oefenen-avonden zou natuurlijk wel de max zijn.”

Ben je daarnaast nog op zoek naar een uitbreiding van de ploeg?

“Wel, het klinkt vreemd maar circusdocent staat op de lijst van knelpuntberoepen: alle circusateliers zijn er naar op zoek. En hoewel onze Woesh-familie heel wat leden telt die – elk volgens eigen tijd en tempo engagementen aangaan – zijn we altijd op zoek naar nieuw bloed: jonge gasten die we kunnen bestuiven met de circusmicrobe, die een monitorencursus willen volgen en wie weet, vervolgens de BIC-opleiding (Begeleider in de Circuskunsten, een 20-daagse opleiding tot circusbegeleider voor volwassenen). We nemen ook een groot deel van de kosten van die opleiding voor onze rekening voor wie zich voor bepaalde tijd voor ons engageert.


Op het voorbije Cactusfestival organiseerden we in de Oasis een bouwtapijt voor kleuters, onze magische zeepbellen, en een workshop ‘Ge-haakt-ballen’ maken … Op Cirque Plus hebben we voor het eerst ons zelfgemaakt board game uitgetest; die workshops hebben begeleiders nodig, maar daarvoor moet je geen kennis van circustechieken hebben. Wie graag met kinderen wil werken en een centje wil bijverdienen, zullen wij wel overtuigen van de circusvibe.

“We willen ook meer en meer inzetten op onze ‘Vrij Oefenen-avonden’. Wij stellen onze zaal elke zondagavond open voor iedereen die met circus wil kennismaken. Je betaalt 5 euro voor de periode van september tot juni en kan dan eigenlijk elke zondagavond gebruik maken van de zaal en van het cirusmateriaal. Dat is toch al de moeite, hé”

De vacature voor freelance Pedagogisch Coördinator bij Circusatelier Woesh kan je hier bekijken

Beeld: Maïm Dedeene
Uit BLVRD Magazine editie #29

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.