Cinefest: 25 jaar Lumiėre

25 jaar Lumiėre, dat moet gevierd worden! Daarom ging BLVRD langs bij Simon en Andreas, de twee uitbaters van Lumiėre Brugge om alvast een oogje te krijgen op wat voor feest we kunnen verwachten en wat meer over cinema te weten te komen.

Lumiėre bestaat sinds ’96, jullie namen de cinema over in ’19, hoe kwamen twee jonge gasten op het idee om een bioscoop over te nemen?

Simon: “We hebben eigenlijk de Lumiėre niet overgenomen, wij staan in voor de dagelijkse werking ervan. De bioscoop zelf bestaat in september al 25 jaar! Het was dus een vacature die zowel Andreas als ik allebei gezien hadden. Ik werkte toen in het Historium, maar het was tijd voor iets anders. Ik hou van film, maar ik zou mezelf nog geen volbloed cinefiel noemen, maar ik leer iedere dag iets bij over film en de rijke geschiedenis ervan! Andreas is daarentegen een echte cinefiel, zeker voor arthousetitels, voor mij dragen films voor het bredere publiek mijn hart weg.”

Andreas: “Toen de vacature in de Lumiėre vrijkwam, was mijn stage in Cinema Cartoon’s, onze zustercinema in Antwerpen, net afgelopen en dan heb ik gesolliciteerd voor Brugge. Bij de eerste kennismaking met Simon klikte het ontzettend goed en zijn wij in tandem begonnen. Ik ben, zoals Simon zegt, echt een cinefiel in hart en nieren, dus heb ik er uiteraard voor gesolliciteerd. Simon liegt wel een beetje, hij is ondertussen ook een volbloed cinefiel geworden (lacht).”

URB Jana Germanus 11

Jullie vullen elkaar dus eigenlijk perfect aan, want die mix tussen arthouse en gekendere films merk je ook in de programmatie van de Lumiėre.

Simon: “Ja dat is eigenlijk de bedoeling. Een grote klepper als 1917 trekt het grote publiek, maar een deel van dat publiek keert dan ook vaak nog eens terug om andere titels te ontdekken waar ze van hebben gehoord in de cinema. Die mix in programmatie zorgt dus ook echt voor een verlaagde drempel om te ontdekken.”

Andreas: “Het publiek hangt echt af van de programmatie. Drunk lijkt bijvoorbeeld een jonger publiek te trekken, terwijl Father naar mijn gevoel een ouder publiek trekt. Dat is ook wat we willen: een breed publiek bekoren, een stadsbioscoop zijn waar iedereen terecht kan en dat voor elk wat wils biedt.”


Wat kruipt er zoal in het managen van een bioscoop?

Andreas: “Veel! Alexander Vandeputte, een van de twee oprichters, houdt zich bijvoorbeeld bezig met de algemene programmatie samen met Jan-Willem, de cinema-manager van de Cartoon’s in Antwerpen en mezelf. De algemene programmatie wordt dan toegepast op iedere vestiging door de lokale managers omdat zij uiteraard de beste voeling hebben met hun cinema en publiek.”

Simon: “Die programmaties zijn nu door Covid tweewekelijks, maar normaal maandelijks. Wij willen dat aanbieden zodat ons publiek echt van drie weken op voorhand eigenlijk al hun bezoek kan plannen als ze dat willen. Die maandprogrammatie geeft de films ook de mogelijkheid om te groeien, bij een weekprogrammatie kunnen titels al snel afgevoerd worden bij slechte cijfers. Naast die algemene programmatie, worden de specials, zoals studentenevenementen of samenwerkingen met filmclubs ook nog eens lokaal ingepland.”

Andreas: “En naast de programmatieaspecten komen natuurlijk ook nog andere zaken kijken. Dat gaat van de planning opmaken van de jobstudenten, het ticketingsysteem regelen en drank bestellen tot het wc-papier en de handgel aanvullen (lacht). Het is dus zo breed als je het kan bedenken.

Denk je dat die speciale vertoningen de kracht zijn van stadsbioscopen?

Simon: “Er moet sowieso een soort van symbiose zijn tussen normale programmatie en die specials. Wij zijn ervan overtuigd dat er mooie kansen liggen in lokale samenwerkingen in Brugge. Zo zijn we bijvoorbeeld aan het samenwerken met Platform, de Republiek heeft daarnaast nog een heel aantal projecten lopen waarbij we aan het kijken zijn hoe we met hen kunnen samenwerken.”

Andreas: “Dat soort samenwerkingen zijn win-win situaties omdat zowel zij als wij daar nieuwe publieken mee bereiken. Daarnaast is de Lumiėre ook gewoonweg dé plaats in Brugge waar je film kan ontdekken en proberen we het dus een persoonlijke toets te geven en een community errond te creëren. Wij geloven er echt in onze cinema voor te stellen als een open huis waar iedereen terecht kan met hun ideeën en voorstellen.”

URB Jana Germanus 12

Denken jullie dat cinema en stadsbioscopen in het bijzonder aan het sterven of net aan het boomen zijn?

Simon: “Corona is een erg zware periode geweest voor cinema, maar ik denk niet dat stadscinema’s stervende zijn, in tegendeel zelfs. Mensen zoeken meer en meer die totaalervaring als ze naar de cinema gaan; voordien iets eten of achteraf iets drinken. Het gebouw leent zich tot zo’n geheelervaring en we proberen daar ook echt op in te spelen. De cinemaervaring op zich is ook iets uniek. Een film op het groot scherm zien dat is helemaal anders dan op tv. Die gedeelde ervaring, dat als iemand lacht, iedereen lacht, dat is die cinemaervaring! Cinema is al een paar keer ten dode opgeschreven, maar het komt er altijd weer bovenop.”

Andreas: “Die persoonlijke toets is opnieuw wat ons zo aantrekkelijk maakt. Van die communitywerking tot kleine dingen zoals filmtips aan de kassa kunnen krijgen, zorgen net voor een ervaring die breder is dan enkel de film bekijken. De Lumiėre-groep zet daarnaast de laatste jaren ook sterk in op productie, dus ook daar zijn we aan het uitbreiden. In oktober opent er ook een nieuwe Lumiėre in Mechelen. Kleine cinema’s zijn springlevend!”

Dat is ook wat we willen: een breed publiek bekoren, een stadsbioscoop zijn waar iedereen terecht kan en dat voor elk wat wils biedt.

- Simon & Andreas

Ondanks alles bestaat de Lumiėre al 25 jaar en dat wordt gevierd, wat kunnen we verwachten?

Simon: “Het feest valt van 17 tot 19 september. De bedoeling is zowel de cinema als de geschiedenis van de cinema te vieren, maar ook de community van de Lumiėre te belichten. We gaan kijken naar de voorbije 25 jaar, maar ook vooruitblikken op de komende 25 jaar. Vrijdag 17 september begint het feestweekend met een officieel openingsmoment, hierna is er een feest in de Republiek die open is voor iedereen. In het weekend zelf zal gevuld zijn met een speciale programmatie, met voorstellingen die gekaderd worden door onze partners. Die kadering kan trouwens van alles zijn, van livemuziek tot een spreker, noem maar op. De bedoeling is om op die manier na te denken over de toekomst.”

Andreas: “Dat geeft ons ook de ruimte om te experimenteren met toekomstplannen. We kunnen zo de reacties peilen in het publiek. Het weekend krijgt dus echt een brede invulling omdat we alle leeftijden en groepen willen bereiken, zowel de filmliefhebbers van de toekomst tot de cinefielen van nu, zowel de vaste klanten als mensen die de Lumiėre willen ontdekken. We willen de cinema klaarstomen voor nog eens 25 jaar en liefst nóg langer. Dat is eigenlijk het tipje dat we van de sluier kunnen lichten.


En wat brengt de toekomst?

Andreas: “Vorige zomer hadden we niet veel nieuwe titels omdat veel distributeurs wat angst hadden om films uit te brengen. Dat heeft ons toen ook echt verplicht om na te denken over wat we konden doen. We hebben nu bijvoorbeeld veel gerestaureerde klassiekers in de pijplijn zitten, maar de toekomst ligt ook in de samenwerkingen die we hebben gepland. Die impulsen waren er wel al, maar de situatie heeft daar eigenlijk een boost aan gegeven.”

Simon: “Naast kwaliteitsvolle film aanbieden willen we de community rond de cinema blijven uitbouwen. De bedoeling is om van Cinema Lumiėre een plaats te maken waar Bruggelingen kunnen binnenspringen met een idee of vraag of zelfs tips kunnen krijgen om zelf een filmvertoning te doen.”

Lumiėre’s 25ste verjaardag wordt gevierd in het weekend van 17-19 september 2021 en staat open voor iedereen; van cinefiel tot leek of voor wie gewoonweg een stukje Brugse geschiedenis wil ontdekken. Meer informatie volgt op de Facebookpagina.

Uit BLVRD Magazine editie #23.
Tekst: Nicholas Vandenbussche. Foto's: Jana Germanus.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.