Brugotta Café: “De toekomst is aan de jeugd”

In samenwerking met Jong Volk en met de steun van BLVRD, zet Brugotta een nieuwe reeks concerten op poten. Onder de noemer ‘Brugotta Café’ worden acht avonden ingevuld door jonge muzikanten uit de Brugse omgeving. In de foyer van de Biekorf, die tijdelijk als proeftuin onder de naam ‘Korf’ door het leven gaat, krijgen ze carte blanche. Dik verdiend, zeg je? Da’s zeker, dat!

Patrick Van Hauwaert, organisator van het project, legt het concept uit: “Tijdens deze acht avonden krijgen de jonge gasten die zich in het beginstadium van hun muzikale rit bevinden, een kans en een plaats om hun ding te doen. Het is niet enkel voor het publiek een ontdekking met nieuwe namen, ook voor de muzikanten zelf is het een interessant gegeven. Ze maken eens een professionele opbouw mee, alsook een échte PA-repetitie”.

Vanaf midden september krijgt het publiek maandelijks een ontmoeting voorgeschoteld met nieuw talent. “De selectie is gebeurd los van het genre dat ze spelen, maar er werd gelet op het kunnen en de passie die ze met zich meedragen. Er werd lang en diep gezocht, alle artiesten zijn een zeer bewuste keuze geworden”, vertelt Patrick. “Ze krijgen volledig carte blanche: ze kiezen wat ze spelen, hoe lang ze willen spelen, wie ze meebrengen… Het belangrijkste is dat ze een plaats krijgen, en dat ze weten dat wij erin geloven”.

BRUGOTTA4

De avonden zullen niet enkel op muziek steunen: “Woord en dans krijgen ook een plek, zoals bij de performance van Lore Mechelaere in december, of de take-over door JH Comma”. De concertreeks zelf willen we baden in gezelligheid: de locatie op zich is al tof, en hopelijk mag er van corona ook een pintje gedronken worden”. De concerten zijn gratis, maar reservatie is – alvast voor de eerste – verplicht. Alle info vind je op de website van het Cultuurcentrum.

Rock-‘n-rolltoestanden volgens Cas Everaert

Staan vooraan in de rij om de keet te openen: Cas Everaert, Clara Dekorte, Daan Verstraete en Leonard Langbeen. Met die eerste hadden we een gesprek: “Ik ben al mijn hele leven gepassioneerd door muziek, maar ook door techniek”, vertelt de 18-jarige Cas. “Die twee combineer ik ook graag, het is interessant te zien hoe bijvoorbeeld de versterking van je muziek werkt en hoe je daar zelf mee aan de slag kunt gaan. Systemen ontwerpen in de studio en er dan zelf muziek door maken, daar ben ik graag mee bezig”.

BRUGOTTA1

Dat muzikale werd bij Cas met de paplepel meegegeven dankzij zijn vader Wolf (bassist bij Dirty5): “Ik weet nog dat ik al heel vroeg met mama naar de optredens van papa ging kijken, toen nog bij The Chumps, en zo keihard werd geprikkeld door alle blues- en rock-‘n-rolltoestanden. Toen ik zes was begon ik te drummen en de laatste jaren heb ik ook de gitaar opgepakt.”

“Vanaf het moment dat ik de gitaar begon te spelen, was het allemaal blues wat de klok sloeg. Ik heb daar ook veel uit geleerd; ik vertrok vanuit de blues en reisde zo naar andere stijlen. Mijn papa is daarin de grootste invloed, natuurlijk, maar ik heb zelf ook veel andere artiesten bekeken en opgezocht”.

Blueskwartet van TwolfNolf’ers

Voor Brugotta Café wordt een blueskwartet gevormd met Clara, Daan en Leonard. Cas en Clara kennen elkaar al sinds de lagere school en hebben ook veel muzikale ervaring samen: “Al sinds het vijfde leerjaar maken wij samen muziek. Clara heeft toen de basgitaar van haar papa opgepikt en ik zat al achter de drum, die instrumenten hebben we dan samengebracht. Daar is ook een sterke vriendschap uit gevormd”.

BRUGOTTA2

“In het middelbaar zaten we ook weer samen, in de Frères, en maakten we deel uit van de schoolband TwolfNolf – genoemd naar het tijdstip waarop we repeteerden. Dat was eerder uitzonderlijk, we zaten toen in het derde jaar en eigenlijk waren we nog te jong voor de band. Ze hebben ons toch toegelaten; ik heb dan één jaar drum gespeeld en drie jaar gitaar, Clara speelde op bas. Tijdens verschillende gelegenheden kon de band dan spelen, maar we kregen af en toe ook de kans om buiten de school op te treden”.

Ook Daan Verstraete liep school in de Frères en jamde vaak mee met Cas en Clara: “Hij drumt, wat mij nog meer heeft doen gitaarspelen. We vormden meer een ‘brulband’: keihard rocken, niet altijd even goed, maar wel altijd leuk. Voor de schoolband hadden we dan in het vierde middelbaar een nieuwe gitarist nodig, waardoor ik beslist heb de gitaar te spelen en Daan als drummer te vragen”.

“De vierde man, Leonard, is eigenlijk ook een TwolfNolf’er geweest, maar we hebben maar één jaartje samengespeeld gezien hij drie jaar ouder is. Vanaf het begin wisten we wel dat we de passie voor de blues deelden, wat ik nog niet vaak was tegengekomen daarvoor. Hij kan daar helemaal in opgaan op dezelfde manier als ik dat doe. Daarom hebben we altijd contact gehouden, ook toen hij al afgestudeerd was. Hij speelt ook de gitaar”.

BRUGOTTA3

Beetje blues, beetje country, beetje folk

De groep zal tijdens Brugotta Café blues brengen op eigen wijze. “Het zullen hoofdzakelijk covers worden, in onze eigen stijl. Het is blues, maar met toch een ander randje aan: wat country, naar de folk toe erbij, misschien nog het beste te vergelijken met The Jayhawks. Het is ook in die stijl dat ik verder wil”.

“Het zal ook de eerste keer zijn dat we in die setting voor publiek zullen spelen, dat maakt het extra spannend. We zijn goed op elkaar ingespeeld, dus daar heb ik alle vertrouwen in, maar ’t is toch speciaal”. Toekomstplannen zijn nog niet concreet, maar er zijn wel dromen: “Het zou geweldig zijn om in de toekomst zelf nummers te gaan schrijven. De muziek zal geen probleem zijn, maar teksten schrijven vind ik moeilijk. Ik ben geen literair talent en de tekst moet even goed zijn als de muziek, natuurlijk”.

Het concert van Cas, Clara, Daan en Leonard staat gepland op 16 september in Korf. De toegang is gratis, maar reserveren is een must. Dat kan vanaf 1 september op de site van het Cultuurcentrum: ccbrugge.be.

Tekst: Ine Detavernier
Uit BLVRD Magazine editie #23

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.