BLVRD then and now

BLVRD bestaat vijf jaar (hoe mooi rijmt dat?!). Wij waren benieuwd hoe het nu gaat met alle covergezichten van de afgelopen edities en what they are up to. Tijd voor een update.

BLVRD 01 - 2017 Mas De Keer

“Momenteel ben ik nog steeds met hetzelfde bezig, namelijk met mijn skateshop The Fat Flamingo. De zaak is intussen gegroeid en ik zet mij nog dagelijks in om verder te groeien. De service probeer ik uit te breiden waar mogelijk. Events zijn bijvoorbeeld nog altijd projecten waaraan ik werk. Maar ik ben een eenmanszaak en recent vader geworden, dus het is best uitdagend om alles te plannen en uit te voeren. Naarmate de winkel groeit, zal dat in de toekomst wel haalbaarder worden.”

Schermafbeelding 2022 12 11 om 13 37 38

BLVRD 02 - 2018 Charlotte Behets

“De kledingwinkel MAIS OUI bestaat nu iets langer dan zes jaar. De laatste jaren waren niet de makkelijkste voor onze sector, maar we vinden het belangrijk om een positief verhaal te brengen en te luisteren naar wat leeft bij onze klanten. Duurzaamheid blijft heel belangrijk voor MAIS OUI. Naast onze vaste merken hebben we sinds deze zomer ons aanbod uitgebreid met een preloved collectie: kleding die een tweede leven verdient. Daarnaast hebben we sinds kort ook een eigen collectie gelanceerd van sweaters en T-shirt met leuke prints. Elk stuk wordt op bestelling gemaakt, waardoor we nooit overschotten hebben. Dit najaar hebben we trouwens een prijs gewonnen met onze webshop, de Safeshops-award voor klantvriendelijkheid. Een hele mooie erkenning die we koesteren. Klantvriendelijkheid staat bij ons altijd centraal, zowel in de winkel als online. En de award, die staat nu te blinken in de etalage.”

BLVRD 03 - 2018 Julian Devos

“Het online tv-platform Comma.world waarover ik vier jaar geleden vertelde, bestaat ondertussen niet meer. Na mijn vertrek bij Jeugdhuis Comma ging ik aan de slag als studiomanager en programmator bij The Word Radio en werkte ik als freelance filmmaker. Nadat we besloten hadden te stoppen met The Word Radio kwam ik in contact met de crew van Kiosk Radio en hebben ze mij (en andere dj’s van The Word) met open armen in hun programma ontvangen. Ik heb daar nu mijn maandelijkse radioshow. Daar geniet ik echt van. Verder werk ik fulltime als audiovisueel technieker bij Bruzz, waar ik verantwoordelijk ben voor het reilen en zeilen van alle techniek i.v.m. radio, reporters, producties … Binnenkort ga ik me weer focussen op het maken van eigen muziek. Ik kijk uit naar de komende wintermaanden om binnen aan muziek te kunnen werken.”

BLVRD 04 - 2018 Robin Van Oyen

“Momenteel ben ik nog altijd zeer actief binnen de programmatie en algemene werking van Jeugdhuis Comma. Dit jaar ben ik onder andere aan de slag gegaan met KONKOER, een tweedaagse muziekrally met een vinylparcours als na-traject. Met dit project geven we jonge artiesten de kans om hun eigen vinylsingle te releasen via een op maat gemaakte begeleiding. Volgend jaar komt de tweede editie eraan.

Daarnaast heb ik recent nog nieuw leven geblazen in een metal- en hardrockwerking genaamd Ketterij. Met enkele langharige twintigers doen we Brugge kwalitatief daveren. Een passieproject dat ik kan botvieren in onze jeugdwerking. Voor individuele begeleiding en/of een luisterend oor sta ik ook altijd paraat voor onze gasten. We hebben momenteel een ongelooflijk warme en geëngageerde kerngroep. Ons kloppend hart!

Op woensdagnamiddag zijn wij telkens open tussen 14 en 18 uur. Op vrijdagen en zaterdagen kan je genieten van concerten en party’s tot in de vroege uurtjes. Ik kan ook al zeggen dat ons befaamde nieuwjaarsfeest opnieuw doorgaat op 31/12 in de Factor Club (Kraanplein 6). Noteer alvast! Marquee Club: The Holy Return

BLVRD 05 - 2018 Angelo Demeulenaere

“Met Flow & Soul gaat het heel goed: ik creëer nog altijd surfplanken en ze blijven goed verkopen. Vooral in Amerika, dat is mijn grootste afzetmarkt. Ik reis nog altijd heel veel, maar heb ook mijn atelier in Blankenberge. Na Nieuwjaar komt er trouwens een expo aan met boards, foto’s … Maar ik kan er nog niet te veel over verklappen. Stay tuned!”

BLVRD 06 - 2018 Josephien

“Ondertussen vind je drie nummers van mij op Spotify: 'Talk To Me’, ‘Miss You’ en ‘You Don’t Mind’. Wie weet komen er nog bij, maar momenteel focus ik me minder op muziek en meer op andere zaken in mijn leven.”

BLVRD 07 - 2018 Sam Declercq

“In de afgelopen vier jaar heb ik nog verschillende projecten uitgevoerd met mijn atelier. Een paar voorbeelden zijn het decor van ‘Een lola’ van Compagnie Cecilia, een serre die ik gemaakt heb voor de voorstelling ‘Hertenleer’ van Compagnie de Kolifokkers, een scenografie/inrichting van de Poortersloge, het infopunt van de Triënnale 2021 door STAM Collective (Studio Tim Somers en Atelier Sam Declercq) en een verrijdbare trap die ik gemaakt heb voor de voorstellingen ‘Show me’ van jeugdtheater Larf!

Schermafbeelding 2022 12 11 om 13 46 20

Recent ben ik bezig geweest met een decor voor de voorstelling ‘Nietes’ van Bronks jeugdtheater in Brussel. Het is een 4+ voorstelling waarvoor ik een groot huis/transportkist heb gemaakt waar er een hele wereld in ontstaat. De voorstelling is in november in première gegaan. Er staan nog enkele kleinere projecten op de planning, ik blijf zo continu bezig.”

BLVRD 08 - 2019 Elliott Szechtman

“De koffiebar Cafuné heb ik ondertussen overgelaten, die is dus niet meer van mij. Mijn nieuwe project is Gastrobar Vino, waar we gastronomische sharing dishes presenteren. Alles van groenten en fruit is zelf geplukt en het vlees en de vis komen van lokale boerderijen of toch van zo dicht mogelijk.”

BLVRD 09 - 2019 Jolien Chielens

“Na een tijd resident te zijn geweest bij atelierwerking De Tank heb ik mijn atelier doorgegeven aan mijn oudere zus Lore, die schildert en tekent. Zij heeft daar de volle 100% gebruik van gemaakt. Sinds dit jaar is ze ook geen Tank-resident meer, maar wel nog steeds actief.”

BLVRD 10 - 2019 Gianna De Meulenaere

“Ik was op het moment van het interview store manager bij Ace & Tate, maar ik werk daar ondertussen niet meer. Ik ben opnieuw gaan studeren en zit nu in mijn laatste jaar kleuteronderwijs. Mijn vrije tijd spendeer ik het liefst met mijn kindjes.”

BLVRD 11 - 2019 Eve Zeghers

“Met de circusvoorstelling En Bloc waarover ik het drie jaar geleden had, hebben we toen nog enkele keren opgetreden. Ik werk ondertussen niet meer voor circusatelier Woesh, maar als freelancer bij Circusplaneet. Verder ben ik aan het uitkijken naar nieuwe uitdagingen.”

BLVRD 12 - 2019 Choi Ka Wien

“Budget Trash was mijn eerste band, we zijn in 2020 gestopt door muzikale verschillen. In maart 2021 ben ik gestart met de band Ciggy Sunday. We hebben in de zomer van dat jaar onze eerste EP, ‘Dirty People’, opgenomen. Daarna hebben we veel opgetreden. Nu is het een beetje puzzelen om datums te vinden voor nieuwe opnames.”

BLVRD 13 - 2019 Zarra Neirynck

“Het project Knikjesstraat was oorspronkelijk enkel bedoeld voor De Warmste Week, maar de bestellingen bleven komen. In totaal hebben we 12.500 bordjes verdeeld! In oktober 2021 werd in Howest (waar ik sinds dit jaar school loop) ook een ‘Knikjesgang’ ingehuldigd. De Knikjesstraat is intussen verleden tijd (hoewel nog altijd vragen binnenkomen), maar intussen ben ik verantwoordelijke van Vlajo Alumni internationaal, ik heb mijn bezigheden dus een beetje verlegd.

BLVRD 14 - 2020 Victor Jejcic

“Wij zijn gestopt met Malabar om nieuwe uitdagingen en horizonten te ontdekken. De zaak heeft drie jaar bestaan, met moeilijke momenten maar ook met ongelooflijk veel plezier en gelach. Momenteel ben ik aan het werk met ‘van alles en nog wat’, van de bouw tot in de winkel. Uiteindelijk zou ik graag naar het buitenland verhuizen, daar ben ik al even over aan het nadenken. Maar hoe, wat, waar of wanneer, daar heb ik nog geen idee van.”

Schermafbeelding 2022 12 11 om 13 38 46

BLVRD 15 - 2020 Viktor Van Hoof

“Door mijn job in Het Entrepot als coördinator van Het Lab (open ateliers voor print, video, makers, muzikanten enzovoort) bevind ik me tussen alle disciplines die me nauw aan het hart liggen. Zo ben ik altijd op een of andere manier bezig met foto, film, print of geluid. Dus ik ben zeker nog veel bezig met audiovisuele kunsten, maar het verschil is nu dat ik door mijn job vaker andere creatievelingen of kunstenaars help met hun creaties. On the side ben ik met Merlijn Beulens een documentaire aan het maken over Skopje en zoveel als mogelijk met Hooman Jeddy en onze band Roderoe aan het toeren.”

BLVRD 16 - 2020 Titus Merlin

“Ik ben nog altijd meubelmaker en student-ondernemer. Ondertussen hebben we de biertjes die we toen als hobby brouwden in de markt gezet met brouwerij Tzawezien. We werken vaak samen met Brugse artiesten. We staan binnenkort ook op de wintermarkt van Villa Bota. Daarnaast heb ik een nieuwe kruk ontworpen en gemaakt. Die zou ik graag op de markt willen brengen, maar momenteel focus ik me vooral op mijn stage en de brouwerij.”

BLVRD 17 - 2020 Esther Cornelis

“Momenteel ben ik een groepsexpositie aan het voorbereiden voor januari in Oostende, maar daar kan ik nog niet veel over vertellen. Ook met Oakwoord 26th komt er een groepstentoonstelling aan, die zal eind februari doorgaan in Brugge met Hans Borg, Alice Vanderschoot, Hennie Mahieu, Dieex Bitegets Imana en Luis Manuel Lambrechts. Los van de expo’s heb ik ook vrij werk dat ik zomaar maak, omdat ik vaak ideeën heb die ik vervolgens wil uitwerken in mijn atelier. Daarnaast ben ik een psychologenpraktijk Oker aan het uitbouwen. En ik ben recent voor de tweede keer mama geworden, dus het zijn heel drukke tijden.”

BLVRD 18 - 2020 Maria-Kleopatra

“Ik ben nog altijd officieel stadslezer van Brugge. Ik werk ook nog steeds in Da Vinci, maar in de winter is het ijssalon gesloten. Dus nu heb ik volop tijd om te lezen (uiteraard), films te bekijken, af en toe ‘een goeien’ te drinken en fotoshoots te doen.”

BLVRD 19 - 2020 Elias Verrecas

“Het collectief Bruges United Against Racism (BUAR) bestaat nog altijd. We zijn in 2020 zeer impulsief van start gegaan zonder enige horizon. En dat is ook onze kracht geweest. Nadat we wisten dat de Black Lives Matter-betoging niet doorging in Brugge zijn we binnen de 24 uur verenigd met één duidelijke boodschap naar de burgemeester toe: er moest een volgende afspraak komen, los van de mediaheisa. En toen waren we effectief begonnen.

Wat voor mij het mooiste was, was dat we allemaal zo verschillend waren en zijn. Maar toch kwamen we er iedere keer als groep uit. We zijn nog altijd een hechte groep, ook al zijn we nu wat minder actief als collectief. We hebben een soort zaadje geplant en BUAR is nu meer een gegeven. Het geeft niet enkel Stad Brugge meer inzicht, maar ons individueel ook. We krijgen nog altijd tal van mails van instanties die ons aan de ronde tafel willen hebben. En er is altijd wel iemand die zich probeert vrij te maken na een kort groepsoverleg.

Het is belangrijk dat we duidelijk zijn: we zijn geen kwade groep, maar we zijn wel kritisch als het gaat om verbetering. Is het feit dat we minder actief zijn een goed teken? Niet meteen, er zijn nog altijd veel vuurtjes die geblust kunnen worden. Maar op een moment werd het voor ons ook wat zwaar, althans voor mezelf. Racisme, discriminatie of Inclusie zijn zware thema's om dag in en dag uit te combineren met je broodwinning of bij anderen met hun gezin. We hebben goed gebruik kunnen maken van de lockdown. Niet alleen omdat we meer tijd hadden, maar omdat iedereen in 't algemeen er ook meer oor naar had.

Iedereen is nu zijn eigen weg gegaan, maar de touwtjes blijven geknoopt. Leden van BUAR zitten tegenwoordig ook in de adviesraad van het Cultuurcentrum, Bomboclat, Culture Crossing ... Noem maar op.”

BLVRD19 ELIAS

BLVRD 20 - 2021 Maxime Blieck

Maxime is op dit moment in het buitenland voor haar breakdancecarrière. Daardoor hebben we haar jammer genoeg niet kunnen strikken voor een update.

BLVRD 21 - 2021 Iben Stalpaert

“Ik ben nog altijd aan de slag in de cultuursector als lichtontwerper, momenteel bij Compagnie Cecilia in Gent. We zijn net in première zijn gegaan met ‘Monstera’ in regie van Peter Monsaert. Naast mijn werk zijn we met de band Ventilateur nog steeds bezig ons debuutalbum ‘Hoofdplaat’ aan de man te brengen. Binnenkort spelen we twee keer in het voorprogramma van Bombino. Op de planning staan nog de nieuwe theaterproducties met de Mannschaft en Woodman en in de zomer van 2023 hopen we met Ventilateur op festivals te staan.”

BLVRD 22 - 2021 Tim Somers

“Met STAM Collective (Studio Tim Somers en Atelier Sam Declercq) werken we nog altijd kleinere projecten uit. Zelf ben ik druk bezig met mijn eigen studio. Er lopen een paar projecten op dit moment en er staan nieuwe collabs op de planning. We zijn ook een nieuw meubelstuk aan het ontwerpen dat gepresenteerd zal worden in Milaan volgend jaar.”

BLVRD 23 - 2021 Hennie Mahieu

“Op dit moment ben ik vooral bezig met mijn creatieve vrijheid. Mezelf geen grenzen opleggen en genieten van elke soort creatie waar ik zin in heb of waaraan ik nood heb. Mijn hoofd zit vol grote en kleine ideeën, waarvoor ik de tijd neem om ze op het juiste moment uit te voeren. Ik ben meer dan enthousiast voor ontdekking en vernieuwing in mijn creatieve proces.”

BLVRD 24 - 2021 Harry Billiet

“Een dik jaar geleden kwam mijn derde film ‘Still Hobby’ uit, die avond was echt top! De voldoening die de première me gaf, was overweldigend. Het grootste succes naar mijn mening was het eindproduct op zich. Ik was zo blij met het resultaat. Alle homies samen in één video. Een video die over gans België gefilmd was en toch Brugge representte. Om de video voor diezelfde bende op groot scherm voor een volle filmzaal in centrum Brugge in première te laten gaan, was fantastisch. Eeuwige dank aan iedereen die erbij was. Verder gaf de video mij – net als andere video’s – telkens wat meer herkenning bij een groeiend publiek.

Projecten volgen mekaar snel op en er blijven wel deuren voor mij opengaan. Elk project met evenveel oog voor detail en evenveel moeite uitvoeren is waar ik me aan hou. Professioneel nu, maar Still Hobby forever.

Op dit moment werk ik vollenbak aan een tweede video voor VANS (de vorige video was ‘Betty’). Dus daar gaat al mijn aandacht even naar. Volgend jaar komt er waarschijnlijk nog heel wat uit waar ik nu aan bezig ben.”

BLVRD 25 - 2021 Brent De Wulf

“Alles loopt zeer vlot met The Locker Vintage. The past year has been a hell of a ride! The Locker is in een relatief korte tijd uitgegroeid tot een plek waar veel locals zich thuis voelen, terwijl we ook een erkende vintage staple zijn geworden voor het bloeiende Brugse toerisme. Er zijn veel meer unieke en betere stukken aanwezig in de winkel vergeleken met een jaar geleden. 13 november was het trouwens het eenjarige bestaan! Op de kalender van 2023 staat heel wat: eigen ‘Locker Exclusive’-projecten, een totale make-over … Er is sinds kort ook een naaiatelier dat zijn vruchten zal afwerpen.”

BLVRD 26 - 2022 Cato Crevits

“Mijn donkere kamer-project in Het Lab is nog altijd gaande. We willen de donkere kamer nog groter uitbouwen en echt een grote groep fotografen samenbrengen in ons fotolab. Ik ben nu ook zelfstandig in bijberoep als fotograaf.”

BLVRD 27 - 2022 Willy Organ

“De grote festivals deze zomer waren heel leuk. Huidige projecten zijn vooral mijn verbouwingen thuis en een baby die er rond kerst aan komt. Verder ben ik wat reggae aan het produceren op mijn computer. Ik ben ook aan het gewichtheffen, ik ben mijn oude lichaam namelijk wat beu. Aan het herbronnen, dus.”

BLVRD 28 - 2022 Sylvie Kreusch

“De festivalzomer was druk, maar plezant! Het is fijn om de plaat op zoveel plekken aan zoveel mensen te mogen voorstellen in zowel binnen- als buitenland. Ik heb net een tour in het Verenigd Koninkrijk afgerond. Er zijn nog een aantal shows gepland, waaronder een uitverkochte De Roma in december en een uitverkochte AB in maart en headlineshows in Amsterdam, Berlijn, Hamburg en Parijs. Maar ik focus me nu vooral op het schrijven van nieuwe muziek.”

BLVRD 29 - 2022 Tristan Vondershred

“Ik werk voor een bedrijf dat beschermingskledij verdeelt. In mijn vrije tijd maak ik veel muziek, dit jaar heb ik voor het eerst een band geproducet die niet van mezelf is (Barno Koevoet). Daarnaast ben ik heel veel met moto’s bezig, meer bepaald choppers. Zo heb ik dit jaar met een vriend zelf een Harley Davidson verbouwd. Sinds september volg ik ook een cursus om te leren spuitlakken. Het plan is om later moto’s te lakken als bijverdienste.

Af en toe doe ik ook wat grafisch werk. Een tijd terug heb ik een hobbyplotter gekocht om thuis zelf stickers, watertransfers en transfervinyl te maken. Ik maak ook veel dingen uit kunsthars, zoals sleutelhangers en pins. Ik zou graag kunstharsvormen maken met daarin insecten en gedroogde bloemen of andere curiosa, maar ben er nog niet mee begonnen. Ooit wil ik ook leren lassen.”

BLVRD 30 - 2022 Mats Bonneure

“Met mijn bar/restaurant Sprout gaat het best goed! Onlangs stond ik als pup-upbar in De Tank voor het Prisma Queer Arts Festival, dat was heel erg leuk. Ik hoop in de toekomst aan meer van dat soort projecten te kunnen meewerken. Ik heb al contact opgenomen met The Safer Queer Collective (de mensen die ook de afterparty van Prisma georganiseerd hebben) om eens een feestje te organiseren in Sprout. Ik denk dus vooral na over wat ik zoal kan organiseren door en voor de lokale queer community.”

Tekst: Ellemijn Van Puymbroeck, Beelden: Scorpio Sisters, Hans Borg, Jokke De Roo
Uit BLVRD Magazine editie #31

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.