KAAP nodigt buren en Benne Dousselaere uit om Bruggelingen onder te dompelen in hun muziek in intieme setting. Wil jij ook deel uitmaken van deze relaxte luisterervaring die je stof tot denken geeft? Dan is deze luisterkamer iets voor jou. Via hun muziek dagen buren je uit om na te denken over het leven en hoe we onze levens juist invullen.
Een luisterkamer is een concept waar velen van ons nog niet bekend mee zijn, hoe gaat dit in zijn werk en wat kan een bezoeker verwachten?

Een luisterkamer is een concept waar velen van ons nog niet bekend mee zijn, hoe gaat dit in zijn werk en wat kan een bezoeker verwachten?
KAAP: Nu luisteren we vaak individueel naar dingen, iedereen heeft wel een koptelefoon of oortjes. We luisteren ook samen naar muziek, maar vaak tijdens concerten. Met een luisterkamer hopen we mensen de kans te geven om samen naar muziek te luisteren in een andere soort setting. Deze luisterkamer zal plaatsvinden in een muziekstudio, dus mensen zullen ook een soort kijkje achter de schermen kunnen nemen. We laten hoe het publiek zal luisteren open tot de interpretatie van de artiesten. Daarna gaan we met het publiek, samen met een drankje, in gesprek.
buren: We zijn zelf ook benieuwd naar hoe het publiek zal reageren. We brengen enkele stukken van SPARE TIME WORK, wat normaal gezien een performance is die gaat over een gelaagde wereld in het universum van buren. We zijn benieuwd hoe het publiek op het werk zal reageren in een setting die zo anders is. Hoe zal het publiek hun verbeelding gebruiken, wat roept het bij hen op, zullen ze zich nu meer focussen op de tekst?
Binnen deze luisterkamer gaan jullie in op de verschillen tussen werk en vrije tijd. In het Frans hebben ze een gezegde “Dodo, Metro, Bulot” (Slapen, Metro, Werk), hoe spelen jullie in op het gejaagde tempo van onze maatschappij?
buren: SPARE TIME WORK is een aaneenschakeling van gedachten rond die thematiek, de overprikkeling in het dagelijkse leven. Voor ons was het ook zeer interessant om het verschil tussen vrije tijd en arbeid op te zoeken. Tijdens onze performances zijn wij aan het werk, maar we hebben ook veel plezier op het podium. Het publiek is aanwezig in hun vrije tijd, maar is op een bepaalde manier ook aan het werk, ze denken na over wat we doen. Dit thema is vandaag zeer belangrijk. De schepen van cultuur in Antwerpen, Nabilla Ait Daoud, zegt dat kunst geen werk is. Toch is een droomjob nog steeds een job. Wij steken ook niet enkel tijd in ons werk, maar we moeten ook netwerken, subsidiedossiers schrijven, middelen vergaren. Haar uitspraak is ongeïnformeerd.
Deze performance stelt onze ideeën over werk en vrije tijd op de proef, dit door middel van verschillende personages. Door die aan het woord te laten, kan iedereen wel iets herkenbaar ontdekken in de performance. Is het belangrijk voor jullie om een soort spiegel op te houden voor de maatschappij?
buren: Wij maken deel uit van de maatschappij, dus er zijn sowieso dingen herkenbaar. Wij zijn een deel van het systeem en draaien daar ook in mee. We spelen een spel met herkenbaarheid en bevreemding door middel van veranderende kostuums, duidelijke en minder duidelijke voorwerpen, taal, songteksten en licht. Met al die elementen scheppen we een gelaagde buren-wereld. Adult Hood, Young, Grown Woman, Office Worker en Cleaner. De figuren uit de voorstelling worden niet altijd benoemd maar representeren bepaalde ideeën en perspectieven. We nemen allemaal voortdurend verschillende rollen op. Het mooie aan kunst is dat het je kan laten nadenken over dingen die we vanzelfsprekend vinden.
KAAP: Iedereen performt in hun leven, daarom zullen verschillende personages herkenbaar zijn op andere niveaus. De artiesten reiken dingen aan waardoor je kan nadenken over jouw eigen referentiekader en misschien zelfs daar wat buiten kan treden.

buren heeft al eerder SPARE TIME WORK opgevoerd in België, Nederland, Portugal en Italië. Welke rol speelt Benne Dousselaere in jullie performance?
buren: We hebben samen met Benne de muziek vormgegeven. We werken al sinds 2018 samen en tijdens Covid-19 konden we niet verderwerken aan de voorstelling. Toen hebben we een paar andere projecten gedaan met ons drie, waar we wat dingen live konden uitproberen. Hij is zowat ons derde lid geworden. Ook hebben we een videoclip gemaakt van ons lied, ‘COMPUTER_SONG’. In de luisterkamer zullen we enkele nummers van de voorstelling laten horen en gaan we in gesprek over de inhouden die daarin aan bod komen.
Het is een werk dat zeer herkenbaar is voor velen. Welke indruk wensen jullie achter te laten op de bezoekers?
KAAP: We hopen vooral mensen een andere soort ervaring met muziek te geven, het samen beleven maar in een huiselijke sfeer. Daarnaast hopen we ook mensen aan te zetten tot denken. ‘Is jouw hobby nog jouw hobby als het ook je werk is’ of ‘Moeten we als moeder enkel moeder zijn van onze kinderen of kan onze job ook ons kind zijn?’.
buren: We willen natuurlijk een impact hebben, we willen dat het werk binnen komt. Het einde van de voorstelling heeft best waarde. We hebben een speelse voorstelling, die veel lagen bevat en veel aspecten van werk en vrije tijd, volwassen worden en dergelijke bevat. Hierin zit veel humor maar ook tragiek. Die tragiek zit misschien in het verlangen om dingen anders te doen en keuzes te maken in je eigen leven om meer tijd te hebben, maar ook dat dit niet altijd mogelijk is.
Deze geweldige ervaring laat je niet enkel muziek beleven maar laat je ook nadenken over onze levens binnen deze snelbewegende maatschappij. Ontdek hoe buren het concept van de luisterkamer juist zal invullen op donderdag 15 december om 20 uur bij KAAP in de Groenplaats. Na je te laten betoveren door hun prachtige muziek kan je nog een gezellige babbel slaan met de artiesten en jouw medeluisteraars. Een geweldige kans om eens muziek te ervaren op een andere manier! Geïnteresseerd? Kom nog meer te weten op de website.
Tekst: Iza Moreno, Beeld: Tom Leentjes
Uit BLVRD Magazine editie #31