An evening with...

Een gesprek op het scherp van de snee. Een babbel waarin een centrale gast in dialoog gaat met het publiek. Ruimte voor prangende vragen. Controversiële thema’s. ‘An Evening With...’ is het allemaal. Musea Brugge en De Republiek palmen voor deze nieuwe reeks het stemmige Salon Arents in. De artistieke kameleon Jaouad Alloul mag op donderdag 9 juni de spits afbijten.

Jaouad Alloul c Jorre Janssens2

Eerst iets over de locatie. Wat is Salon Arents precies?

Lieven De Visch (Musea Brugge): “Sedert begin mei heeft Musea Brugge er met Salon Arents een nieuwe plek bij. In dit oude herenhuis aan de Dijver kan je elke dag langslopen om te verpozen, een boek te lezen, in een tijdschrift te bladeren. Samen met DO vzw en KAAP organiseren we er ook tijdelijke tentoonstellingen, die gratis toegankelijk zijn. En we willen ook extra verdieping brengen bij wat we doen. We nodigen bezoekers uit om stil te staan bij de toekomst van kunst en van de musea. Samen met hen willen we op zoek gaan naar mogelijke blinde vlekken in onze werking.”

Pieter Koten (De Republiek): “Het mooie aan Salon Arents is dat het ook echt een plek van ontmoeting is. Een plek waar mensen hun mening in alle vrijheid kunnen uiten, wat in een polariserende maatschappij als vandaag toch wel cruciaal is. Het salon verwijst in dit opzicht naar de bewuste, en vaak beruchte, salons uit het Parijs van de 17e eeuw. Daar kwamen kunstenaars, filosofen en artiesten samen om in alle openheid te discussiëren over allerlei maatschappelijke thema’s.”

Sluit het concept van ‘An Evening With…’ bij die traditie aan?

Lieven De Visch: “Enerzijds wel, anderzijds willen we de thema’s van toen inruilen voor actuele visies en boeiende dialogen. Met Salon Arents willen we ons immers profileren als een dynamische en laagdrempelige plaats die de vinger aan de pols houdt van wat leeft in de samenleving. Met ‘An Evening With...’ willen we de gasten rechtstreeks in dialoog laten gaan met het publiek. De vragen liggen niet op voorhand vast, er is geen interviewer, er is een beperkte publiekscapaciteit. Dit maakt het allemaal heel spannend, maar ook boeiend.”

Pieter Koten: “Toen Lieven ons de vraag stelde om samen te werken rond het concept van ‘An Evening With…’ vonden we dit meteen interessant. Hij maakte meteen ook de vergelijking met de ‘Conversations’-tour van Nick Cave. Tijdens deze tour, in voor zijn doen kleine concertzalen, mocht het publiek hem ongefilterd vragen stellen, ook over controversiële onderwerpen. Dat is nu ook net de bedoeling van ‘An Evening With...’. Het is een eerder intiem format, waar we een rechtstreeks contact mogelijk maken tussen de gast en het publiek. Zo kunnen de meest diverse thema’s aan bod komen in een veilige omgeving.”

Waarom viel de keuze van de eerste gast op Jaouad Alloul?

Lieven De Visch: “Jaouad Alloul is een ervaringsdeskundige rond thema’s als gender, seksualiteit, religie en migratie. En ook echt een artistieke kameleon. Zingen, dansen, acteren, regisseren, presenteren, creëren… Het is voor hem allemaal één grote speeltuin. Hij is opgeleid als banketbakker, zette zijn eerste stappen op het podium als drag queen, nam deel aan The Voice, maakt theater,... Echt bekend werd hij natuurlijk door zijn opgemerkte deelname aan De Slimste Mens.”

Pieter Koten (De Republiek): “Het interessante is dat hij door die veelheid heel wat verschillende identiteiten in zich draagt. Precies dit maakt van hem de geknipte gast voor ‘An Evening With…’. Ook onze volgende gasten zullen blijk geven van zo’n diversiteit. We willen niet zomaar iemand kiezen die uitblinkt in eender welke discipline. En het moeten ook, net zoals Jaouad, fantastische verhalenvertellers zijn. Want daar gaat het toch ook om: mensen meeslepen met verhalen. En zoals dat gaat met de beste verhalen, zal dit even vaak gepaard gaan met een lach als met een traan.”

Praktisch

An Evening With… Jaouad Alloul

Donderdag 9 juni, 20u

Salon Arents (Dijver 16)

Tickets (8 euro/ 6 euro voor -26) en info via museabrugge.be

Tekst: Pieter Koten , Beeld: Jorre Janssens
Uit BLVRD Magazine editie #28

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.