2022 wordt hét jaar van Cactus

De cultuursector heeft het de laatste tijd niet gemakkelijk gehad, dat weten we allemaal. Maar van het kleinste podium tot het grootste festival kom je ze overal tegen: die gepassioneerde mensen die niet zomaar opgeven. Ook bij Cactus Muziekcentrum is dat het geval. Ze bereiden zich voor op alles wat in 2022 nog op de planning staat: een nieuwe editie van Cactusfestival, heel wat kleine en grote concerten en als kers op de taart een nieuwe concertzaal. Zin in.

C Zoë Janssen

Ik spreek online af met Felix Van de Loock, al een dikke zes jaar programmator bij Cactus Muziekcentrum (kortweg Cactus), die zich vooral bezighoudt met de clubconcerten en ook de vrijwilligerswerking aanstuurt. En dat omvat redelijk wat: “Ik ga naar veel concerten op voorhand, alsook festivals, om aan prospectie te doen. Het is belangrijk dat ik aanvoel wat er leeft, welke groepen goed zijn en waarin het publiek interesse toont. Binnen Cactus ligt mijn focus wel op de nieuwe dingen, een belangrijk aspect van onze werking. Jong talent, zowel Belgisch als internationaal, naar boven halen.”

Dat 2021 geen evident jaar is geweest, mag je gerust een understatement noemen. Volgens Felix was het een jaar dat uit drie delen bestond: “Eerst was er nog de grote lockdown, waardoor we in het voorjaar helemaal niets hebben kunnen doen. Dat was heel vreemd: we moesten zaken annuleren of verplaatsen, maar in het achterhoofd toch vooruitdenken en al nieuwe dingen programmeren. Daarna kwam er de zomer, waarin alles weer op gang kwam. We hebben Buiten Spelen georganiseerd op de site van Het Entrepot, waarbij we talentvolle Belgische artiesten extra aandacht gaven, en MOODS!, het stadsfestival dat we al langer organiseren.”

“Het werden coronaproof evenementen, met zittend publiek in bubbels, maar we zijn er wel zeer tevreden over. Op de Burg stonden bijvoorbeeld Gabriel Rios en Trixie Whitley, op het binnenplein van het Gruuthusemuseum passeerde onder andere Mooneye en we hadden ook een nieuwe locatie: House of Time. Daar hebben we kleinere concerten gedaan, zoals met The Haunted Youth, High Hi en Froukje. Dat vat het tweede deel van vorig jaar zowat samen. Het najaar was eerst nog fijn, net zoals vroeger konden we voluit concerten organiseren. We merkten meteen het grote verschil in energie tussen die zomer die al bij al geslaagd was, en het najaar. Vanaf november zijn de annuleringen weer begonnen.”

“We hebben als sector altijd meegedacht met het beleid en we hebben ons steeds zo flexibel mogelijk opgesteld, dat werd ook van ons verwacht. Maar de onduidelijkheid die vaak met de maatregelen gepaard gaat, is moordend voor ons. Het is niet omdat iets uiteindelijk mag, dat het ook nog haalbaar is. We leven hard mee met de freelancers, artiesten… In de muzieksector is het live brengen van muziek een van de belangrijkste aspecten en dat viel met momenten compleet weg. We kijken nu vooral vooruit, naar de concerten die op de kalender staan.”

Nieuw Cactus Muziekcentrum

Nog zoiets om naar uit te kijken is het nieuwe muziekcentrum dat momenteel in aanbouw is. Naar alle waarschijnlijkheid opent het dit najaar de deuren op het Kanaaleiland. “Het is een verhaal dat al veel langer meegaat bij Cactus dan ik”, stelt Felix. “Cactus werkt al sedert twintig jaar in de MaZ, nadat de Cactus Club verdween uit de Sint-Jakobsstraat. We delen die echter o.a. met Cultuurcentrum Brugge, waardoor ze ook vaak bezet is. Dat heeft er al vaker voor gezorgd dat we mooie concertaanbiedingen voor Brugge aan onze neus zagen voorbijgaan. We maken ook al langer gebruik van andere zalen in de stad, waaronder het Concertgebouw en de Biekorf. Dat is leuk omdat je het publiek andere settings en sferen kunt bezorgen, maar het blijft iets dat ook veel organisatorische problemen met zich meebrengt. Een échte eigen zaal hebben is ook als organisator een sterk punt in de bekendheid van je muziekcentrum. Er zijn momenteel best veel mensen die naar onze festivals komen en concerten meepikken, maar eigenlijk niet goed weten waar Cactus in totaliteit voor staat. Cactus heeft daarom echt nood aan een eigen stek in de stad. Die komt er nu eindelijk. Een serieuze financiële uitdaging voor ons! Gelukkig kunnen we hierbij ook rekenen op een stuk ondersteuning vanuit de stad, de provincie en Vlaanderen.”

In het nieuwe muziekcentrum komt alles samen: een concertclub voor 650 bezoekers, een podiumcafé, de kantoren van Cactus en in een later stadium ook repetitieruimtes. Felix verduidelijkt: “Er zijn heel wat ideeën die nu nog in de brainstormfase zitten, maar we willen er de tijd voor nemen. Op die manier kunnen we alles zo goed mogelijk doen. Het doel is alvast heel duidelijk: er staan als echt muziekcentrum en niet enkel een concertorganisator zijn.” Het gebouw staat ook naast het Minnewaterpark, waar Cactusfestival plaatsvindt en dat deze zomer na twee lege jaren weer doorgaat. “Die twee voorbije jaren waren naast alle organisatorische en financiële nadelen ook gewoon heel pijnlijk. Wij werken met een gigantisch team aan vrijwilligers die er veel energie in stoppen, maar er ook weer uithalen. We zullen blij zijn dat we hen weer kunnen zien komende zomer.” Zelf vrijwilliger worden (tijdens het festival maar ook tijdens clubconcerten) is trouwens niet moeilijk: je stuurt een mailtje naar felix@cactusmusic.be en hij bezorgt je alle uitleg.

Jongerenkorting

Vanaf dit jaar kan je ook genieten van een nieuwe jongerenkorting bij alle clubconcerten van Cactus. Als je tussen 16 en 23 jaar oud bent, krijg je drie euro korting op de voorverkoopprijs. “Op die manier willen we onze concerten met hulp van de jeugddienst financieel wat laagdrempeliger maken voor jongeren. We willen hen makkelijker tot bij de groepen brengen die ze graag willen horen, maar hen ook nieuwe muziek leren ontdekken.”

Die muziek kunnen ze hopelijk binnenkort weer gaan opsnuiven. Op de kalender: The Sore Losers, Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Whispering Sons, Eefje De Visser… “Maar ook internationale acts zoals Ryley Walker of Colin Stetson, waar we enorm naar uitkijken. Het voelt goed om de kalender steeds meer aan te vullen met mooie acts.”

Cactusfestival

8 tot 10 juli 2022

Met o.a. Robert Plant & Alison Krauss, Ben Harper & The Innocent Criminals en Richard Hawley. Tickets te koop via cactusfestival.be.

Concerten bij Cactus Muziekcentrum vind je op de site: cactusmusic.be.

Tekst: Jordy Vermote, Beeld: Zoë Janssen
Uit BLVRD Magazine editie #26

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.