>> ...
Terug naar overzicht

VERSLAG VAN EEN SOUNDWALK: HOE KLINKT JOUW BRUGGE?

  • Ontdekken
  • Verwondering

"Een soundwalk is spannender dan je denkt. We verzamelen bovenaan in de aula van de Republiek. Daar doet Stijn Dickel uit de doeken wat een soundwalk nu eigenlijk inhoudt. Ik ben benieuwd, want het programmaboekje bleef daar eerder mysterieus over.

Een soundwalk is een doelloze (stads)wandeling, zo blijkt. Een doelloze route die je geblinddoekt bewandelt én ervaart. Geluidskunstenaar Stijn Dickel stippelde die route op basis van interessante geluiden uit. We mogen geblinddoekt en dus met versterkte zintuigen zijn geluidcompositie al wandelend beleven. Alle deelnemers krijgen zo de kans om Brugge veertig minuten lang op een compleet nieuwe manier te ontdekken. Tijdens de geblinddoekte ontdekkingstocht word je begeleid door een bekende of onbekende compagnon. Om het stadshoorspel nog intenser te kunnen beleven, krijg ik een koptelefoon om de oren. Die koptelefoon wordt verbonden met een opnamerecordertje die de stadsgeluiden rondom mij versterkt.

Met de vraag ‘hoe klinkt mijn stad?’ in het achterhoofd en toegegeven - in staat van lichte paniek - vertrek ik geblinddoekt op wandel. De eerste vijf minuten zijn vooral een oefening in loslaten. Vragen in de trant van: ‘wat als mijn begeleider niet goed oplet en ik keihard tegen een paal knal?' spoken door mijn hoofd.

Soms is het oorverdovend luid en dan enkele meters verder weer oorverdovend stil. Ik hoor verschillende talen. Ik hoor Bruggeling afspreken om ‘later een pintje te gaan drinken’.

Ik hoor Brugge. Meer nog, ik beleef Brugge."

Tijdens AMOK ging het project Phonorama, een samenwerking tussen KAAP, aifoon vzw en De Stadsrepubliek, van start: een zoektocht naar (a)typische wijkgeluiden. Jonge reporter Louise Raes maakte verslag van deze toch wel heel gekke ervaring... Zin gekregen om zelf aan dit experiment deel te nemen: dat kan op 16/02! Inschrijven is nodig en kan via evelyn@kaap.be of 0494 735 565.